Wie in de toekomst een pakketje besteld bij Wehkamp of Zalando hoeft dat niet meer standaard de volgende dag geleverd krijgen. Want dat voorkomt dat mensen in distributiecentra en postsorteercentra overbodig ‘s nachts werken en daarmee hun gezondheid riskeren. Op vraag van Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema gaat staatssecretaris van Ark met bedrijven in gesprek hierover.

Nederland telt meer dan een miljoen nachtwerkers. Terwijl nachtdiensten ongezond zijn, zeker op de lange termijn. Nachtwerken verhoogt de kans op ziektes op diabetes en obesitas en kanker (Wereldgezondheidsorganisatie).

Daarom zou werken in de nacht alleen moeten gebeuren als dat echt noodzakelijk is. Voor medewerkers in distributie en postsorteercentra geldt dat vaak niet.

“Nu zeggen webwinkels: Voor middernacht besteld, is morgen in huis. Daarmee zet je dus iemand anders ’s nachts aan het werk. Gelukkig heb je bij steeds meer webwinkels de keuze om je pakketje ook een paar dagen later te bezorgen. Die keuze is er echter lang niet altijd. Het is goed dat de staatssecretaris aan deze bedrijven gaat vragen of ze dit anders kunnen inrichten”, aldus Wim-Jan Renkema.

Voor webwinkels speelt bij hun aanbod ook de wens van de consument een rol.

“Dat is begrijpelijk. De consument moet daarom wel de optie houden om iets de volgende dag te laten bezorgen, maar alleen als je dat heel bewust zelf aanvinkt. Of bijvoorbeeld als je er extra voor betaalt.”

GroenLinks wil nachtwerk verder beperken door meer voorwaarden te stellen aan wanneer er 's nachts gewerkt moet worden.

Renkema: "We moeten met elkaar explicieter de vraag stellen: wanneer is nachtwerk echt nodig?"