Vanwege de coronacrisis hebben veel mensen zorgen over hun financiële situatie. Zij hebben plotseling geen of minder werk, en kunnen de vaste lasten moeilijk betalen. Waar kun je vragen om hulp? GroenLinks zette het op een rij.

Woonsituatie

Het kabinet heeft afspraken gemaakt om mensen te helpen die hard getroffen zijn door de crisis. Er is afgesproken om te stoppen met huisuitzettingen. Ook zullen gas, licht, water en telefonie niet worden afgesloten (tenzij er sprake is van criminaliteit of misbruik).

Mensen die zijn afgesloten van het waternet worden op eigen verzoek weer aangesloten. Hierbij is het belangrijk je dit zelf aangeeft bij de waterleverancier. Hetzelfde geldt bij energieleveranciers; zij zullen bij betalingsproblemen in gesprek gaan met je om bijvoorbeeld tijdelijk de incassodatum of het maandbedrag aan te passen of een betalingsregeling op te zetten.

Als je bezorgd bent dat je de huur niet of niet helemaal kunt betalen, adviseren wij je om contact op te nemen met je verhuurder. Kijk of een betalingsregeling of huurverlaging mogelijk is. Ook kun je bij de gemeente navragen of je in aanmerking komt voor extra ondersteuning. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met de Woonbond of met andere huurdersorganisaties.

Als je problemen hebt met het betalen van je hypotheek raden wij je aan om contact op te nemen met je bank. De bank kan maatwerk bieden om tot een oplossing te komen die bij je past.

Schuldhulpverlening

Het kan zijn dat je al bezig was met het aflossen van je schulden, maar dat dit door de coronacrisis in gevaar dreigt te komen. In dit geval is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met je schuldhulpverlener van de gemeente of WSNP-bewindvoerder. Zij kunnen samen met jou kijken wat er mogelijk is om bijvoorbeeld tijdelijk minder of niks af te lossen.

Dreig je in de schulden te raken? Neem dan  contact op met de gemeente. Iedere gemeente biedt gratis schuldhulp aan inwoners die het nodig hebben. Echter raden wij wel aan om snel contact te zoeken! Hoe eerder je hulp zoekt, hoe minder de achterstanden op lopen.

Boetes

Op verzoek van het kabinet houden organisaties, zoals het UWV, gemeenten, CJIB, incassobureaus en gerechtsdeurwaarders, rekening met mensen die nu in geldnood komen. Het is belangrijk om zelf aan te geven als je betalingsproblemen ervaart.

Als je bijvoorbeeld je boete niet kunt betalen, meld dit dan bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), zodat de betaling kan worden aangepast of uitgesteld. Ook stelt het CJIB zich coulant op als je een lopende betalingsregeling niet kan nakomen.

Zorgverzekering

Zorgverzekeraars Nederland wil graag rekening houden met de situatie van de verzekerde. Neem contact op met je zorgverzekeraar zodat deze gepast maatwerk kan bieden.

Problemen met onderwijs

Volgt je kind onderwijs vanuit huis, maar kun je geen laptop betalen? Of is de situatie thuis niet prettig voor je kind om te leren, neem dan contact op met je gemeente en geef aan dat je hulp nodig hebt. De gemeente kan bijspringen of u doorverwijzen naar de juiste instanties waar je een hulpaanvraag kunt doen.

Geldzorgen

Het kabinet heeft inkomensmaatregelen genomen om te voorkomen dat mensen in grote financiële problemen door de coronacrisis. Het doel van deze maatregelen is dat zoveel mogelijk mensen hun baan behouden en dat er inkomensondersteuning voor zelfstandigen is. Ook GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen in deze moeilijke tijd de juiste financiële steun kunnen krijgen. Kijk op de website van de rijksoverheid welke regeling voor jou van toepassing is.

Voor een overzicht van alle geldzaken verwijzen we je graag dor naar de website Wijzer in Geldzaken.

Kom je er niet uit? Mail ons!

Laat het ons weten als je in een moeilijke situatie zit en er niet uit komt. Wij kunnen je adviseren en proberen te helpen via onze netwerken. Mail ons: vragen@groenlinks.nl