In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Het is belangrijk dat zij ook toegang hebben tot basale informatie, die voor hen belangrijk is. Zoals wetten en regels uit Den Haag. De Tweede Kamer stemde vandaag voor een voorstel van Kamerlid Lisa Westerveld dat gaat zorgen dat informatie van de overheid voortaan ook in duidelijke taal wordt aangeboden.

“Toegankelijke communicatie over besluiten, regels en wetten uit Den Haag is van groot belang. Het is niet goed als een groot deel van de Nederlandse bevolking niet begrijpt wat hier wordt besloten. Daarom vind ik het heel goed dat we ook deze grote groep mensen meenemen als belangrijke doelgroep”, zegt Tweede kamerlid Lisa Westerveld.

De motie-tekst zelf is formeel en voor veel mensen lastig te begrijpen. Daarom liet GroenLinks de tekst hertalen:

In de Tweede Kamer zitten 150 mensen. Ze zijn bij de Tweede Kamerverkiezingen gekozen door Nederlanders van achttien jaar of ouder. Deze 150 mensen vertegenwoordigen dus ons volk. Ze controleren de regering. En ze spelen een belangrijke rol bij het maken van wetten. Ook kunnen ze iets vragen aan de regering.

Nu hebben de mensen in de Tweede Kamer de volgende vraag aan de regering. Kan de regering bij plannen voor een nieuwe wet voortaan ook een eenvoudige uitleg geven?

Waarom ze dat vragen? Omdat meer dan 2.5 miljoen Nederlanders moeite hebben met lezen, schrijven en soms ook rekenen. Hierdoor kunnen ze plannen voor nieuwe wetten vaak niet begrijpen. Terwijl die wetten voor iedere Nederlander erg belangrijk zijn.

Een groot deel van de Tweede Kamer is het ermee eens: voortaan graag plannen voor nieuwe wetten in makkelijke taal!