De Partij voor de Dieren roept de Tweede Kamer op om zo snel mogelijk een importstop in te stellen voor kalfjes. Zo’n 800.000 tot 875.000 jonge kalfjes uit landen als Ierland, Letland en Denemarken worden jaarlijks naar Nederland gebracht. Na een kort en ellendig leven wordt hun vlees in 90% van de gevallen geëxporteerd. De Partij voor de Dieren staat niet alleen in haar oproep: ook een groep van 4.000 melkveehouders wil een importstop. De import van kalfjes groeit al een paar jaar en is het afgelopen jaar vanuit Ierland zelfs verdubbeld. Nederland is inmiddels de grootste kalfsvleesproducent van Europa. Het aanbod van kalfjes in Nederland is zo groot dat de opbrengsten voor veehouders heel laag zijn. Volgens een melkveehouder die onlangs te zien was in een uitzending van Zembla over de kalverhouderij wordt er vaak voor gekozen om geen dierenarts te laten komen voor een ziek kalf. Aan lichte kalfjes verdient de melkveehouder niets. Hij moet hiervoor soms zelfs bijbetalen. De jonge en kwetsbare kalfjes, vaak amper 14 dagen oud, worden op lange transporten in vrachtwagens en op de boot gezet naar Nederland. Soms zijn ze wel 40 uur onderweg. Aangekomen in Nederland worden de kalfjes in een aantal maanden tijd vetgemest. Ze leven op roostervloeren en mogen niet naar buiten. Bijna tweederde van de kalfjes wordt gehouden voor blank kalfsvlees en leeft constant op het randje van bloedarmoede. Van deze kalfjes heeft meer dan de helft ook nog eens last van longaandoeningen en een derde van hen kampt met borstvliesontsteking, zo bleek uit onderzoek van Wageningen Lifestock Research. Bij kalfjes die worden gehouden voor rosé vlees, heeft zelfs tweederde van de kalfjes last van longaandoeningen en krijgt de helft borstvliesontsteking. De kalfjes zijn kwetsbaar en vatbaar voor ziekten, terwijl de infectiedruk hoog is. De kalfjessterfte is dan ook zeer hoog. Naast dit dierenleed levert de kalfsvleessector ook nog serieuze gevaren op voor de volksgezondheid. Het antibioticagebruik en daarmee de kans op resistentie blijft hoog in deze sector: uit onderzoek bleek dat 75% van de monsters van kalvermest resistente bacteriën bevatte. De Rabobank liet in een analyse zien dat de consumptie van kalfsvlees in Europa onder druk staat door dalende vleesconsumptie en afnemend maatschappelijk draagvlak. Rabobank adviseert daarom om nieuwe markten voor kalfsvlees te zoeken in landen als China, Japan en Amerika, om zo de enorme kalfsvleessector in de benen te houden. “Iedereen met een beetje hart en een beetje gevoel zal zeggen: ‘misschien moeten we ophouden met dat gesol met kwetsbare dieren.’ Met een importstop voor kalfjes kan minister Schouten laten zien dat zij geeft om dierenwelzijn, en dat ze haar eigen plannen voor het realiseren van de kringlooplandbouw serieus neemt.”