Jacqueline, oprichtster van Xenia, zette deze hospice speciaal voor jongeren op, maar niet zonder slag of stoot. Op alle mogelijke manieren werkt dit zorgsysteem van marktwerking en concurrentie goede initiatieven zoals deze tegen. Verzekeraars die weigeren te betalen, gemeenten die hun handen er vanaf trekken, indicaties die leiden tot te weinig zorg. Vaak zie ik mensen die verontwaardigd zijn: hoezo komen dit soort goede initiatieven niet goed van de grond? Maar eigenlijk is het hartstikke logisch.

In Nederland is een deel van de zorg bewust aan de markt gelaten via zorgverzekeraars. Die concurreren tegen elkaar voor de laagste prijs en zijn het liefst zo min mogelijk geld kwijt. Gevolg is dat de menselijke maat uit onze zorg verdwijnt: niet wat mensen nodig hebben, maar wat zorgverzekeraars het minste geld kost staat voorop. Via verschillende wetten wordt dit ingewikkelde systeem in stand gehouden. Alles moet betaald worden uit verschillende potjes, en als het daar niet in past - zoals deze specifieke zorg voor jongeren - moet je tegen de stroom inroeien om te kunnen blijven bestaan. Liberalen van D66 en de VVD zijn tevreden met dit systeem, maar gelukkig komt er steeds meer kritiek.

In plaats van verschillende zorgverzekeraars met verschillende polissen, moeten we toe naar 1 Nationaal ZorgFonds. Heb je voor een langere tijd zorg nodig dan maken we dat zo makkelijk mogelijk zonder overbodige bureaucratie. Het is niet moeilijk, maar een politieke keuze hoe je onze zorg organiseert. Het is aan ons om de sociale strijd voor die verandering aan te voeren.