Komende week is de laatste Straatsburgweek voor de Europese verkiezingen. De week begint op maandagavond met twee hoorzittingen over respectievelijk belangenverstrengeling en over politieke benoemingen, beiden met Eurocommissaris Oettinger. Bij belangenverstrengeling hoort de naam van de Tsjechische premier Babis, die Europees geld zag vloeien in zijn onderneming Agrofert. Bij de politieke benoemingen denken we natuurlijk aan de benoeming van Selmayr tot Secretaris-Generaal van de Europese Commissie, maar ook binnen het Europees Parlement is er van alles mis. Kortom, geruchtmakende zaken. Maar wat doet het EP? Die besluit de zittingen achter gesloten deuren te houden. Kennelijk is er veel te verbergen, maar ik zal er ook tijdens de zittingen zeker tegen protesteren.

Op 13 december eiste het EP in een resolutie al dat er snel actie zou worden ondernomen tegen de belangenverstrengeling in het geval van Babis. Uit verschillende Europese fondsen werd er geld doorgesluisd naar de onderneming van de Tsjechische premier, die in de eerste helft van 2018 alleen al €3,5 miljoen rijker werd door uitkeringen die van Agrofert via trustconstructies aan hem werden overgemaakt. De Europese Commissie zou deze maand met maatregelen komen, maar probeert de zaak op de lange baan te schuiven. Kortom, Oettinger heeft wat uit te leggen, want dit is natuurlijk onderdeel van een groter patroon: transparantie, allemaal prima, maar het moet niet te dichtbij komen.

Hetzelfde geldt voor de politieke benoemingen binnen Europese instellingen. Selmayr kreeg de meeste aandacht, maar ook binnen het EP wordt de ene na de andere hoge ambtelijke functie vervuld via politieke benoemingen. De vakbonden van het EU-personeel staan op de achterste benen, want hiermee ontstaat een glazen plafond. De studie die de begrotingscontrolecommissie onlangs heeft laten uitvoeren, toont aan dat er dringend behoefte is aan meer transparante en open procedures, waarbij ook externe expertise wordt ingehuurd om objectiviteit te waarborgen. Maar ja, net als bij Babis, is het lastig, want het is per slot van rekening één vriendenclub. En als je geen geld of baantjes te vergeven hebt, worden de vriendjes ongelukkig.

Ik verwacht van de bijeenkomst morgen geen wonderen, maar hoe besloten ook, ik zal iedereen zeker via Twitter op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Dit is trouwens mijn voorlaatste weeklog. Volgende week sluit ik af met een Paaslog en daarna zal Arnout Hoekstra het stokje overnemen met campagnenieuws, want met de dag komen de Europese verkiezingen op 23 mei dichterbij.