De Amerikaanse president Benjamin Franklin zei ooit dat niets in het leven zeker is, behalve de dood en belastingen. Had hij in deze tijd geleefd, dan had hij er vermoedelijk ook de woekerhandel in toegangskaarten voor concerten, festivals en sportevenementen aan toegevoegd. Want het is ondertussen geen verrassing meer. Wanneer de voorverkoop van een groot evenement van start gaat is binnen no time de site overbelast en vind je na een halfuurtje alleen nog maar kaarten op websites als Marktplaats voor een veelvoud van de oorspronkelijke prijs. We zagen het bij de Champions League wedstrijden van Ajax, we zagen het bij de voorverkoop van Lowlands en de Zwarte Cross en we zagen het recentelijk weer toen de voorverkoop voor de Formule 1 in Zandvoort van start ging. Voor vele duizenden euro's kun je er volgend jaar bij zijn.

Zandvoort liet meteen weten de woekerhandel 'keihard' aan te gaan pakken, maar heeft geen poot om op te staan. Kaarten staan niet op naam, dus hoe kun je vaststellen hoe iemand aan een kaartje komt? Zeker nu Marktplaats meteen heeft laten weten niet mee te werken aan het tegenhouden van de doorverkoop van toegangskaarten.

Je zou kunnen zeggen, zo is het nu eenmaal, de hoogste bieder krijgt de kaarten. Toch valt daar het nodige tegenin te brengen. Ten eerste, sport en cultuur zijn in onze samenleving belangrijke pijlers, die niet zelden mede door belastinggeld tot stand komen. Nieuwe infrastructuur, politie-inzet, gesubsidieerde podia enzovoorts. Dan wil je het ook voor mensen met een wat minder dikke portemonnee enigszins toegankelijk houden. Kaartjes zijn vaak ook zonder de woekerwinsten al duur genoeg. Ten tweede, geld verdwijnt op deze manier in de zakken van grote internationale platformen die miljarden verdienen over de rug van de sport- en concertliefhebber.

Gelukkig was twee jaar geleden de gehele Kamer – alle 150 zetels – het met de SP eens dat deze woekerhandel moet worden gestopt. En niet alleen de Tweede Kamer. Ook grote Nederlandse artiesten – van Kensington tot Bløf en van Guus Meeuwis tot Roxeanne Hazes – spraken zich uit voor dit SP-initiatief. Maar twee jaar later doet D66-minister Van Engelshoven nog altijd niets. Een voorlichtingscampagne en wachten op Brussel 'want dit probleem moet je in Europa oplossen'. Het standaard antwoord van elke D66'er op elk probleem ooit. Dat het merendeel van de Europese landen zelf al maatregelen heeft genomen om deze woekerhandel tegen te gaan vergeet ze erbij te zeggen. Terwijl er mogelijkheden genoeg zijn: kaarten op naam, een maximum percentage op de verkoopprijs zoals Ticketswap doet, een wisselende QR-code of een andere technische oplossing, zoals een bedrijf als GUTS doet. De techniek is er. De politieke wil in de Kamer ook. Alleen wacht het kabinet af.

Na het gedonder met de kaarten voor de Formule 1 in Zandvoort heeft de SP de minister nogmaals gevraagd nu met een wet te komen. Mocht ze dat niet doen, dan zit er niets anders op en zal de SP zelf een wet gaan schrijven. Zodat in de toekomst iedereen een eerlijke kans maakt op een toegangskaartje; of dat nu voor Lowlands, Max Verstappen, Rammstein of Beyoncé is.