https://noordoostpolder.christenunie-sgp.nl/k/n12504/news/view/1417549/448731/windmill-g67aac43b8_1920.jpg

“De landbouw gebruikt 40% van alle energie in onze gemeente. Hier ligt een uitdaging! We willen daarom een pilot met kleinschalige windenergie in de polder”, aldus Tobias van Dijk, raadslid in Noordoostpolder. Gerda Knijnenberg vult aan: “Agrarisch ondernemers willen graag verduurzamen. Met zonnepanelen alleen red je het niet. Bovendien leveren die vooral energie in de zomer. Op dit moment is het niet mogelijk om een kleine boerderijwindmolen te plaatsen die voldoende hoogte heeft”.

Het huidige gemeentelijk beleid staat kleine windmolens toe tot een tiphoogte van maximaal 15 meter. Dat beleid is er niet voor niets. Het gaat verrommeling tegen en voorkomt grote solitaire windmolens. Inpassing in het landschap is ook bij de plannen van ChristenUnie-SGP een belangrijk uitgangspunt. Denk aan plaatsing tot net buiten de singels. Het gaat uitdrukkelijk om opwek van windenergie die voldoende is voor het eigen bedrijf. Verder moet de omgeving goed meegenomen worden. Bij de kleine boerderijwindmolens is nauwelijks sprake van slagschaduw en geluidsoverlast.

Er zijn al verschillende agrarische gemeenten in Nederland die het mogelijk maken om kleinschalig windenergie toe te passen op agrarische erven. ChristenUnie-SGP heeft de kleine boerderijwindmolens opgenomen in het verkiezingsprogramma. De partij vindt het belangrijk om hierdoor stappen te zetten in de energietransitie en agrarische ondernemers hierin te faciliteren.

Tobias van Dijk en Gerda Knijnenberg zijn op woensdag 16 februari langs gegaan bij BioRomeo in Ens, waar zij hebben gesproken met eigenaar Krispijn van den Dries en met Marien Verhage van LTO Noord en tevens agrarisch ondernemer. Zij geven aan dat boerderijwindmolens goed mogelijk zijn in de Noordoostpolder. Ze vinden het nodig dat de gemeente dit mogelijk maakt en hebben al heel wat onderzoek gedaan. Ook Van den Dries en Verhage hebben als uitgangspunt dat de boerderijwindmolens moeten passen in het landschap. Zij geven aan dat in veel gevallen de huidige stroomaansluiting niet verzwaard hoeft te worden. Een boerderijwindmolen wekt de hele dag door stroom op, juist ook in de winter wanneer de zonnepanelen niet of nauwelijks bijdragen.

“Al met al een positief gesprek waaruit duidelijk de behoefte aan een dergelijke proef blijkt. We hoeven als politiek niet opnieuw het wiel uit te vinden. Er ligt al voldoende informatie waarmee de gemeente aan de slag kan. Uiteraard in samenspraak met de agrarische sector. We hopen dat de kleine boerderijwindmolen snel een plek heeft in de polder”, zegt Gerda Knijnenberg.

https://noordoostpolder.christenunie-sgp.nl/k/n12504/news/view/1417549/448731/pexels-peter-de-vink-851004