Het zijn onzekere tijden. Zoveel is zeker.

Sinds het begin van dit jaar kregen we te maken met een wereldwijde pandemie. Landen gingen op slot, bedrijven gingen dicht en het publieke leven kwam tot stilstand. Een situatie zoals we op de wereld nooit eerder hebben meegemaakt. Onwaarschijnlijk. En toch is het gebeurd.

Wat het ons laat zien is dat we kwetsbaarder zijn dan we soms denken. Dat onze economie, onze samenleving, onze systemen kwetsbaar zijn. Het maakt ons er extra van bewust dat theoretische scenario’s over de toekomst werkelijkheid kunnen worden. Dat problemen die zich schijnbaar ver van ons bed afspelen ook voelbaar en dichtbij kunnen komen.

In die zin is het niet vanzelfsprekend dat we als samenleving goed blijven functioneren. Dat we in vrede samenleven, dat hulpbehoevenden geholpen worden, dat onze kinderen in vrijheid opgroeien. Het is niet vanzelfsprekend dat we problemen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grondstoffen schaarste op tijd weten op te lossen. Dat we daar heelhuids doorheen komen. Het is allemaal niet vanzelfsprekend.

Het vraagt een continue inzet van ons als samenleving. (En die zin is mijn bruggetje van een wereldwijde pandemie naar onze perspectiefnota ☺)

.. Het vraagt een continue inzet van ons als samenleving. Daarom is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de uitdagingen die er zijn. Op lokaal, nationaal en wereldwijd niveau. En dat we een duidelijk perspectief hebben op hoe we met deze ontwikkelingen en uitdagingen om willen gaan.

Normaal bevat onze perspectiefnota altijd een strategisch perspectief waarin ontwikkelingen worden genoemd die onze lokale omgeving kunnen gaan beïnvloeden. Deze keer ontbreekt dit hoofdstuk. Wij vinden dat we moeten voorkomen dat we gaan sturen op tactisch en operationeel niveau. We moeten onze blik op de toekomst gericht houden. Voorbij de pandemie en een mogelijke economische crisis. En voorbij de komende 4 jaar. Ook vinden we dat we met elkaar een antwoord, een visie, moeten hebben op de vraag hoe we omgaan met een mogelijke economische crisis en daarbij horende bezuinigingen.

Daarom dienen we de motie ‘Strategisch perspectief’ in. Met deze motie verzoeken we het college om het beleidsadvies van De Nederlandse Bank over te nemen en in de begroting tot uiting te laten komen. De Nederlandse Bank adviseert de overheid om : Publieke investeringen overeind te houden Vergroening en verduurzaming naar voren te halen Te blijven investeren in de bouw.

We dienen ook de motie ‘verduurzaming gemeentelijke gebouwen’ in. Hiermee willen we voorkomen dat hier een ton per jaar op gaat worden bezuinigt waardoor we onze eigen doelstellingen niet zullen  halen en het leerproces frustreren.

Samen met het CDA dienen we de motie ‘biodiversiteitsherstel in, met als doel om meer inzet te plegen om de biodiversiteit te verbeteren en hierin samen te gaan werken met lokale organisaties.

Zoals alle gemeentes in Nederland heeft ook onze gemeente te maken met structurele tekorten in het sociaal domein. Onze taken worden omvangrijker en de financiële vergoeding die we daar als gemeente voor krijgen kan die niet dekken. Beslissingen worden op hoger niveau genomen en zijn voor de gemeente niet altijd haalbaar. Goede zorg voor onze inwoners vinden wij belangrijk. Wij zijn mede-indiener van alle moties die de regering oproept om te stoppen met de bezuinigingen op het sociaal domein. We moeten stoppen met het uitkleden van deze belangrijke voorzieningen voor de inwoners. Als wij voldoende geld ontvangen hoeven wij niet te bezuinigen op zaken die wij ook heel erg belangrijk vinden, zoals bijvoorbeeld de  bibliotheek, het muzisch centrum en breedte sport. Het behouden van een goed zwembad is voor veel van onze inwoners heel belangrijk en daarom kiezen wij ook voor optie 2. Een goed en betaalbaar bad. Het blijven kunnen meedoen van alle inwoners staat bij ons altijd centraal.

Tot slot kijken we uit naar het begin van de bouw van de VO campus. Goed onderwijs is voor onze kinderen heel belangrijk en daar hoort goede huisvesting bij. Daarom zullen wij er voor blijven pleiten dat er geïnvesteerd gaat worden in duurzaam bouwen.  Het is een investering in de toekomst en wij vinden dat daar niet op bezuinigd mag worden.

Zoals we vorig jaar in onze beschouwing al zeiden: Als GroenLinks kiezen we voor de lange termijn. Voor mensen en voor duurzaamheid.

Ook in onzekere tijden.