Wat moet er na 18 november echt veranderen in onze gemeente? Welk thema heb je afgelopen raadsperiode gemist op de politieke agenda? En wat zou de ideale overlegstructuur zijn tussen de gemeentepolitiek en het lokale bedrijfsleven? Deze en andere vragen legde VVD Oisterwijk onlangs voor aan vertegenwoordigers van ondernemers- en bedrijvennetwerken in Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren.

https://oisterwijk.vvd.nl/nieuws/40055/vvd-oisterwijk-stemt-kompas-af-met-ondernemers

© VVD Oisterwijk

Uit de deelname en betrokkenheid aan de online meeting, bleek dat veel lokale ondernemers en ZZP-ers zich niet gehoord voelen. Vaak lopen zelfstandig ondernemers op tegen ambtelijke muren, langlopende vergunningstrajecten en weinig of geen gehoor bij gemeenteraadsleden. Ook mist men de beloofde ‘sterke economische visie’ van de gemeente en leeft het gevoel dat elke bal weer terug op het eigen bordje belandt.

LOKALE BANENMOTOR

Voor de Kompas-meeting op 23 juni jl. schoven vertegenwoordigers aan van de ondernemersverenigingen uit Oisterwijk, Moergestel en Haaren alsmede van de bedrijventerreinen en het buitengebied- en centrummanagement. Vincent van den Dungen, Patrick Simons en Anne Cristien Spekle spraken namens de VVD-fractie met de deelnemers. Zeker na de ingrijpende Corona-crisis blijkt weer dat lokale midden- en kleinbedrijven bij uitstek zorgen voor werkgelegenheid in onze gemeente. Met het belastinggeld dat het bedrijfsleven binnenbrengt, kan de overheid voor een belangrijk deel haar publieke taken vervullen zoals het betalen van alle sociale uitkeringen, huursubsidies en de salarissen betalen van ambtenaren, zorg- en onderwijsmedewerkers. De VVD hecht daarom grote waarde aan een goed ondernemersklimaat in Oisterwijk.

RAADSPLEINEN ONDERMAATS

Ondernemers hebben over het algemeen geen groot vertrouwen in de gemeentelijke organisatie en lokale politiek. Trage informatievoorziening op belangrijke dossiers en de - in hen ogen - ondermaatse Raadspleinen kwamen als meest opvallende uitkomsten uit de meeting. Om nog maar te zwijgen over de neiging van het huidige gemeentebestuur om elk initiatief net zo lang in de inspraak kapot te laten koken, totdat het uiteindelijk uit elkaar valt. Als concrete voorbeelden werd de besluitvorming omtrent de toeristenbelasting en de gang van zaken aan de Nijverheidsweg genoemd. Daar besloot de gemeenteraad – op de VVD na – tot bouw van 27 sociale huurappartementen pal voor de deur van 2 bestaande bedrijven. De desbetreffende ondernemers werden volledig miskend en voelden zich genoodzaakt naar de Raad van Staten te stappen. De bouw is daardoor nog altijd niet gestart met alle financiële consequenties voor de gemeente als gevolg.

 

Ook de financiële aanpak van het huidige college is voor veel ondernemers een doorn in het oog. “Men is alleen aan het melken, maar vergeet om te zaaien en weer nieuwe reserves aan te leggen voor de toekomst. Als ondernemer weet je: als je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt gaat het vroeg of laat mis." De samenwerking tussen ambtenaren en bedrijfsleven werkt op een aantal punten wel naar behoren, maar met de lokale partijen zou het contact nog veel intensiever kunnen. De VVD gaat in aanloop naar de herindelingsverkiezingen van 18 november a.s., vaker deze kompas-sessies organiseren om zo de vinger aan de pols te houden.