fitter en vitaler gemeente Olst-Wijhe

Gezond opgroeien, gelukkig oud worden

In de gezondheidszorg wordt vaak gesproken over preventie: het voorkomen van ziekte bij een groep mensen. Maar eigenlijk is dat een negatieve insteek: zolang je maar niet ziek wordt, is het oké. PARTIJvdSPORT streeft naar het bevorderen van gezondheid en uiteraard voorkom je daarmee zoveel mogelijk ziekte. Bovendien streef je naar méér, namelijk naar veerkracht als de weg naar gezondheid. Als we willen dat mensen gezonder leven, helpt het niet om zaken op te leggen of te verbieden. Positieve Gezondheid gaat uit van wat iemand zelf wil en belangrijk vindt, en bevordert daarmee zowel gezondheid als ervaren welbevinden. Naast mentale en lichamelijke aspecten zijn ook zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren belangrijke factoren. Positieve Gezondheid gaat over al die aspecten van het leven op de lange termijn. Het betreft dus niet zozeer alleen het korte termijn doel, zoals gewicht verliezen, minder stress of beter slapen, maar een groeiend bewustzijn van eigen regie op veerkracht en welbevinden.

Sport en bewegen zou voor iedere inwoner toegankelijk moeten zijn, ongeacht wie je bent of wat je situatie is. PARTIJvdSPORT pleit voor een lokale sportpas waarmee de inwoners van de gemeente Olst-Wijhe bij elke vereniging of sportaanbieder terecht kunnen, zonder direct lid te hoeven worden en competitie te moeten spelen. Dit tegen een aantrekkelijk tarief, zodat het voor elke inwoner mogelijk is om te gaan bewegen en vooral ook om te ervaren welke sport het meest aanspreekt.

Inwoners waarvoor de sportpas financieel niet haalbaar is, kunnen in overleg gaan met de gemeente om te kijken naar oplossingen.

Meer educatie en bewustwording t.a.v. gezondheid toegankelijk maken voor alle inwoners van Olst-Wijhe.

Inrichten van een Leefstijl-loket.

Vitaliteitscheck op vrijwillige basis.

Zwemmen weer terug in het basisonderwijs.

Autovrije zones rond de scholen.

Meer beweging in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Waar nodig en mogelijk in samenwerking met de plaatselijke sportverenigingen/sportaanbieders.

Investeren in preventie en jeugdgezondheid.

(Nog meer) bevorderen van inclusiviteit van sport- en beweegactiviteiten. Iedereen kan en mag   meedoen.

Zorg en sport sterker koppelen (met behulp van erkende interventies).

Gemeentelijke verzekerden in contact laten komen met leefstijlcoaches.

Inwoners uit sociaal isolement halen waar nodig en waar de behoefte is (met behulp van erkende interventies).

Blijven inzetten op ondersteuning van de cultuursector door middel van proactief in gesprek te blijven met deze sector en daar waar nodig professionals in te zetten die kunnen helpen om toekomstbestendig beleid te maken.

Waken over de identiteit van onze kernen en dorpen door met elkaar in gesprek te gaan of te blijven, om te horen wat er speelt.