We bespreken de regionale energie strategie en de rol die de gemeente Oosterhout daarin heeft. Het zal u hopelijk niet verbazen dat D66 voor het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie is. Hoewel we nog wel wat punten aan de orde willen stellen, zijn we blij dat de strategie verder vorm krijgt. Er zijn tussen deze en de vorige versie op technisch vlak stappen in de goede richting gezet. We willen drie punten aanhalen: participatie, zonne-energie en innovatie.

Participatie

Naast een technische kant, is er ook een niet te onderschatten maatschappelijke / sociale kant aan de RES. Gelukkig biedt de RES handvatten om aan de slag te gaan met participatie. Prangend is de participatie als het gaat om de transitievisie warmte. Omdat de verwarming in zo’n beetje alle huizen en gebouwen binnen de RES-periode zal moeten worden aangepast, heeft bijna iedereen met deze transitie te maken. Graag willen we dan ook vroeg beginnen met het betrekken van mensen bij de warmteprojecten. In de klankbordgroep participatie en omgevingswet bleek dat we het hier op korte termijn nader over gaan hebben. We wachten dit moment nog even af.

Maar hoe bent u concreet van plan om bij andere energieprojecten de participatie en het draagvlak vorm te geven voorzitter? Bijvoorbeeld als het gaat om het vervolg van het energiepark. Het is geen nieuws dat de ontevredenheid toeneemt.

Zonne-energie

Dat is een mooi bruggetje naar het volgende punt, de zonne-energie. We zijn blij te zien dat u fors wil inzetten op de opwek van duurzame energie. Op de manier waarop u de opwek zonne-energie invult zijn we altijd kritisch geweest. 

We willen eerst bebouwd oppervlak, dan velden. Het terugtrekken van Shell uit het zonnepark A59 geeft nieuwe mogelijkheden. De opgave die in de RES staat willen we niet ter discussie stellen. De plaats waar de zonne-energie wordt opgewekt wel. Er zijn nog steeds veel daken over, maar bijvoorbeeld boven parkeerterreinen of op geluidswallen kunnen een heleboel panelen liggen. Laten we dat aftrekken van het oppervlak zonneweide. 

Hiervoor dienen we de motie extra mogelijkheden binnen de zonneladder mee in. Maar eigenlijk zeggen we: gebruik de zonneladder. En zoek eerst alternatieve locaties voor zonnepanelen, in plaats van een polder. Dus: werken volgens het principe van ‘binnen naar buiten’. Dit betreft allereerst besparen en kleinschalige opwek, daarna grootschalige opwek in de gebouwde omgeving en pas daarna grootschalige opwek in het buitengebied. 

We snappen dat u hiervoor in gesprek moet met particuliere eigenaren, maar dat zien we ook als een kans om de participatie in te bedden en lokaal afspraken te maken.

Innovatie

We vinden het fijn als we voor een ambitieuze RES kunnen stemmen. Wat betreft innovatie zien we dat Oosterhout een paar mooie projecten krijgt. Maar we kunnen er haast niet genoeg op inzetten. De energiewereld is booming. Inzetten op innovatie geeft ons de mogelijkheid om tussen nu en 2050 ook gebruik te kunnen maken van nieuwe energiebronnen. Dat maakt de transitie wellicht beter betaalbaarder, duurzamer en haalbaarder. Ook zien we graag dat we werk maken van de mogelijkheid om energie te gaan opslaan. Vooralsnog zetten we in op zon en windenergie. Dat vinden we logisch. Maar om optimaal van die energie te kunnen profiteren en eerder af te kunnen van gas of biomassa, is het nodig dat we opgewekte energie kunnen opslaan. Dus: ruim baan voor innovatie.