Voorafgaand aan het Democratiefestival werd op donderdag 29 augustus de Summer School Democratie georganiseerd. Deze dag was speciaal voor ambtenaren, burgemeesters, statenleden, raadsleden, wethouders en alle andere mensen die vanuit hun werk of politieke rol te maken hebben met democratie. Omdat ik nieuwsgierig was naar dit festival én er interessante onderwerpen op het programma stonden ben ik hier naartoe gegaan.

Het terrein van de Summer School Democratie lag op Veur Lent. Voor mij vanaf Elst een klein stukje met de trein en benenwagen. De dag begon met een inleiding door de dagvoorzitter Eveline van Rijswijk. Zij is programmamaker, presentator, dagvoorzitter, mediatrainer, spreker, theatermaker, wetenschapsjournalist & historica en studeerde politicologie, filosofie en geschiedenis. Een zeer goed gekozen dagvoorzitter!

Samen met Ferenc van Damme (“Als de provincie een bedrijf zou zijn, dan is democratie haar belangrijkste product.”) gaf Eveline een introductie op wat we konden verwachten. Namelijk: wat is democratie nou precies en hoe zorg je ervoor dat mensen zich gehoord voelen?

Vooraf kon je je aanmelden voor lezingen en workshops. Mijn eerste sessie had als titel Deep democracy in de praktijk. Ik had hiervoor gekozen omdat dit onderwerp ook in Overbetuwe op de agenda staat en ik er nog (te?) weinig van weet. Jitske Kramer leidde deze sessie. Jitske is corporate antropoloog, spreker, ondernemer, facilitator, oprichter van HumanDimensions en auteur, onder andere van ‘Deep Democracy, de wijsheid van de minderheid’. Een sessie van een uur even kort weergeven is niet mijn sterkste punt, dus ik hou het hier even bij de hoogtepunten. Zorg goed voor Harry! Hebben we genoeg kampvuren? Maar we kunnen toch ook...? De piemelfontein! Een wethouder voor democratisering! Geintje met een seintje. Mocht dit vragen oproepen dan hoor ik dat graag :-)

Na de lunch met keus uit smakelijke broodjes, salades, (vegetarische) hotdogs en risotto was het weer tijd voor inhoud. Mijn volgende sessie was met Gerard Drosterij, politiek filosoof en columnist voor de Volkskrant. De titel van de bijeenkomst was ‘Ken jezelf als burger’. Met een quiz leerden we over onszelf hoe democratisch we waren. Voor de nieuwsgierigen: ik scoorde 15 van de 20 punten en behaalde daarmee 1 van de highscores. Voor mij was de tijd die we hadden eigenlijk te kort. Je wilt graag met elkaar in gesprek, maar dat kon maar even. Belangrijk punt dat ik noteerde was besturen versus sturen. Welke keuzes maak je daarin als politiek en overheid? Goed om dat in je achterhoofd te houden, zeker ook als raadslid!

Mijn laatste bijeenkomst met de titel ‘Botsende waarden binnen de Omgevingswet’ werd gegeven door Pascale Georgopoulou. Zij is verbonden aan het Programma Invoering Omgevingswet van de VNG nadat ze eerder werkte als raadsgriffier. De Omgevingswet wordt van kracht op 1 januari 2021. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Ook hier weer enkele hoogtepunten. Ja mits is onderdeel van de Omgevingswetbingo! Maatwerk heeft een randje van willekeur. Pleit voor een visie met een langere horizon dan vandaag en deze week! Breng in het gesprek de dilemma’s in beeld. Heeft het niet je voorkeur of ben je echt faliekant tegen?

Ik heb een leuke dag gehad op dit festival. De informele setting maakt dat je makkelijk met mensen uit andere delen van het land en met heel andere perspectieven in gesprek raakt. Zo sprak ik een wethouder, een raadslid, een griffier en vele anderen en daar leer ik van. Ondanks dat er in de media vooraf weer het nodige te doen was over dit festival heb ik mijn bezoek als waardevol ervaren. Op deze manier kennis opdoen en delen is voor mij erg inspirerend.