Op initiatief van de VVD met brede steun van PvdA, CDA, GB, GroenLinks en D66 werd bij de afgelopen raadsvergadering een motie ingediend die is overgenomen door het college van burgemeester en wethouders. Een motie overnemen betekent dat het college de opdracht gaat uitvoeren. Doel van de opdracht is dat de gemeenteraad wat meer grip krijgt op de vele ontwikkelingen in het sociale domein (o.a. de zorg), zonder dat het gaat leiden tot meer papierwerk voor zorgverleners of een hogere werkdruk voor ambtenaren.

https://renkum.vvd.nl/nieuws/22504/raad-renkum-wil-meer-grip-en-minder-bureaucratie-in-de-zorg
Betere zorg met minder geld vereist sturing en innovatieWouter Hoge (raadslid VVD): "het sociale domein raakt onze kwetsbaarste mede-inwoners en is ondertussen ongeveer 55% van de begroting sinds al die taken naar de gemeente zijn verplaatst. De ontwikkelingen gaan er heel snel. Dat moet ook als we betere zorg met veel minder geld vanuit het rijk willen organiseren. De raad moet met al deze ontwikkelingen wel gevoel kunnen houden en kunnen helpen met bijsturen en meedenken als dat nodig is. Daarvoor is dan weer de juiste informatie nodig."  

Teveel informatie? Meer papierwerk?Hoge: "Het gevaar van teveel informatie vragen is echter dat ambtenaren druk gaan worden met het maken van rapportages in plaats van het meedenken met de cliënten. De werkdruk is er al erg hoog. Het zou ook een ramp zijn als we vragen aan zorgverleners om nog meer 'lijstjes' in te gaan vullen. Nu al gaat 35% van de tijd van een zorgverlener op aan registratie in sommige sectoren. We willen graag dat zorgverleners kunnen 'vonken' in plaats van 'vinken'. Ze hebben ooit gekozen voor een vak als zorgverlener, anders waren ze wel administratief medewerker geworden. De bureaucratie moet omlaag waar dat kan en we moeten dus waken voor teveel of niet essentiële informatie opvragen."

Een goed evenwicht vereist goede samenwerking

Niet teveel en ook niet te weinig informatie. Dat is een wankel evenwicht. Om die reden vraagt de motie om een bijeenkomst met raad, ambtenaren en college om samen dit evenwicht te gaan zoeken voor de komende jaren. Hoge: "De veranderingen in de zorg zijn juist voor gemeenten een kolossale uitdaging waarbij we als hele raad moeten samenwerken en het niet belangrijk zou moeten zijn of je oppositie dan wel coalitie bent. Het onderwerp leent zich absoluut niet voor 'politieke spelletjes'. Een samenwerking van cliënten, zorgverleners, raad, ambtenaren en college als 'team Renkum' door alle politieke lagen heen zal maken dat we ons door deze storm heen bewegen naar een goed eindresultaat: goede, zinnige en zuinige zorg voor onze inwoners met zo min mogelijk papierwerk en zoveel mogelijk keuzevrijheid. Deze motie is daarin een belangrijke extra stap."