Voorzitter,

Het is toch even schrikken, wanneer er een kadernota gepresenteerd wordt, waarbij de begroting van 2021 tot en met 2024 jaarlijks een tekort laat zien van minimaal 1 miljoen euro. Waarbij ook al 37 van de 46 recent ontvangen Eneco miljoenen in de kadernota zijn verwerkt. Een groot deel van het jaarlijkse tekort is het gevolg van de gewenste investeringen van dit college. Investeringen zijn prima, hoewel je over het nut van sommige zoals die voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer kan redetwisten, maar er moet hierdoor geen tekort op de begroting ontstaan. Terecht constateert het college dat er nog veel werk aan de winkel is om voor de komende jaren tot een structureel sluitende begroting te komen. Zeker omdat de financiële gevolgen van de corona crisis voor Ridderkerk nog niet in de kadernota opgenomen konden worden. En dan zullen we nog maar even zwijgen over mogelijke tegenvallers bij bijvoorbeeld het Sociaal Domein. De VVD Ridderkerk zal er zich er echter tegen verzetten, dat uiteindelijk de inwoners en ondernemers door een hogere onroerend zaak belasting de rekening voor de investeringshaast van dit college moeten betalen. Ze krijgen toch al hogere lasten voor hun kiezen, omdat de btw via de afvalstoffenheffing en rioolheffing doorberekend gaan worden. Nu zijn wij als VVD voorstander van het doorberekenen van de kosten aan de gebruikers, maar dan had er niet beloofd moeten worden dat het nieuwe afvalstoffenbeleidsplan in elk geval niet tot een verhoging van de kosten voor de inwoners zou leiden. 

Voorzitter,

Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes. Gelukkig wel. Na alle investeringen houden we op dit moment nog rond de 38 miljoen euro aan reserves over, hoewel dat bedrag bij tegenvallers de komende tijd nog rap kan dalen. Tevens lijkt de zogenaamde meicirculaire voor de gemeente Ridderkerk gelukkig gunstig uit te pakken en daarmee de begrotingstekorten grotendeels terug te kunnen dringen. Voor een structureel sluitende meerjarenbegroting zijn we er daarmee nog niet. Daarom dient de VVD Ridderkerk samen met de SGP een motie in. Wij verzoeken het college om het herfinancieren van de gemeentelijke leningen in kaart te brengen, waardoor structurele ruimte in de begroting gecreëerd kan worden. Dit zal ten laste van de Algemene reserve gaan, maar liever dat dan dat er gesneden moet worden in voorzieningen die inwoners hard nodig hebben of dat de onroerend zaak belasting verhoogd moet worden.

Voorzitter,

De VVD heeft nog een verzoek, dat we ook bij de vaststelling van de jaarrekening 2019 hadden kunnen doen, aan het college. Het betreft een enigszins technisch verhaal, maar de wethouder van Financiën zal zeker begrijpen wat wij bedoelen. Wanneer investeringskredieten voor een bepaald jaar worden doorgeschoven, worden de voordelen in kapitaallasten die hieruit voortkomen automatisch toegevoegd aan het budget voor duurzaamheidsprojecten. Bij een miljoeneninvestering kan het gaan om honderdduizenden euro’s. Duurzaamheid wordt tegenwoordig in bijna alle zo niet alle plannen meegenomen. Duurzaamheidsprojecten zouden ook niet afhankelijk moeten zijn van meevallers. De VVD verzoekt het college om erover na te denken de toekenning van deze voordelen niet meer automatisch door te schuiven. Naar onze mening is het beter om bij een positief jaarresultaat deze voordelen in de Algemene Reserve te laten vallen en daarna te bekijken waar het geld het beste aan besteed kan worden.

Voorzitter,

De VVD neemt de Kadernota begroting 2021 voor kennisgeving aan, waarbij wij nogmaals benadrukken dat de rekening niet via een verhoging van de onroerend zaak belasting aan onze inwoners en ondernemers gepresenteerd mag worden.