Inwoners van Rijswijk worden volgend jaar geconfronteerd met aanzienlijke kostenstijgingen voor grofvuil, dankzij Beter voor Rijswijk (BVR) en GroenLinks. Wat voorheen gratis was, kostte vorig jaar al €12,50 en zal volgend jaar nog veel duurder worden.

Geen oplossing

De partijen stelden voor om tweemaal per jaar op zes verschillende locaties in Rijswijk ‘gratis’ grofvuil in te leveren. “Gratis klinkt natuurlijk aantrekkelijk,” zegt Anthony Zoghbi van Wij. Rijswijk, “maar om deze kosten te dekken, verhogen Beter voor Rijswijk en GroenLinks het tarief voor ophalen van grofvuil bij de deur. Dit betekent dat inwoners die het grofvuil niet zelf weg kunnen brengen ook nog gaan meebetalen aan de gratis inzameling op zes punten in Rijswijkse wijken voor mensen die dat wel kunnen.”

“Een verbetering op het huidige afvalsysteem is het ook niet,” zegt Zoghbi. “Elk halfjaar worden er 6 verzamellocaties uitgezocht. Rijswijk kent 32 buurten. Dat betekent dat je ongeveer één keer in de tweeënhalf jaar een verzamellocatie in jouw buurt wordt georganiseerd. We zien de meerwaarde niet in van dit plan omdat Rijswijkers het grofvuil alsnog in de auto moeten laden. Dat doet men nu ook als ze naar de millieustraat rijden.”

Afvalhoop voor de deur

Er zitten veel haken en ogen aan het plan. Zo is er onzekerheid over hoe een ophaallocatie eruit komt te zien, waar in de buurten de ophaallocaties gerealiseerd worden en hoe de (brand)veiligheid geborgd gaat worden. Het plan wordt door Wij. Rijswijk niet gezien als een oplossing, maar eerder als het creëren van een probleem. “Het lijkt ons onwenselijk dat er voor je voordeur bergen afval komen te liggen,” aldus Zoghbi.

Duurder

De afgelopen jaren wordt er gemiddeld meer dan 6.000 keer per jaar grofvuil aan huis opgehaald. “Al deze mensen mogen vanwege dit project extra gaan betalen. Als je iets wil doen aan de kosten van het ophalen van grofvuil dan snappen we dat, maar dit is niet de manier,” concludeerd Zoghbi. De fractie van Wij. Rijswijk drong aan het plan in de koelkast te zetten. Hier werd geen gehoor aan gegeven. Het college komt deze zomer met een uitwerkingsplan.