Bron: Telegraaf, Marieke van Essen

In Rijswijk zijn grote zorgen over de exorbitante stijging van onder andere de afvalstoffenheffing, die vergeleken met andere gemeenten nu al torenhoog is. De gemiddelde stijging is 18 procent en meerpersoonshuishoudens gaan zelfs 22,9 procent meer betalen, wat neerkomt op ruim 100 euro meer. Diverse fracties luiden de noodklok.

Volgens wethouder Werner van Damme (financiën) zijn de nieuwe tarieven het gevolg van de stijgende kosten voor afvalverwijdering en inflatiecorrectie. Hoewel er nog geen raadsvoorstel ligt geeft de partij Rijswijks Belang nu al aan ’niet akkoord te zullen gaan met de belachelijke stijging’. „Rijswijk behoort al jarenlang tot de gemeenten met de hoogste afvalstoffenheffing. En nu krijgen Rijswijkers ook nog eens de rekening gepresenteerd voor het huftergedrag van een bepaalde groep inwoners! Daar zijn wij faliekant op tegen”, zegt fractievoorzitter Marc Weterings, die aankondigt tijdens de begrotingsbehandeling op 7 november met een amendement te zullen komen.

Volgens de voorman van Rijswijks Belang zou het beter zijn als de gemeente met Avalex gaat praten of er wellicht kan worden bezuinigd op de eigen bedrijfsvoering. „Want waarom schakelt de afvalverwerker bijvoorbeeld een Belgisch bedrijf in om honderden roze bakken op te halen die onze inwoners niet wilden?”

De fractie WIJ. Rijswijk is van mening dat een dergelijk hoge stijging Rijswijkers niet kan worden aangedaan. „Kijk je naar het totaalpakket dan gaan de lasten van onze inwoners gemiddeld zelfs met 16 procent omhoog. Ook de ozb, rioolheffing en de parkeervergunningen stijgen”, zegt fractievoorzitter Danny van Dam, die in herinnering roept dat het college vorig jaar nog heeft aangegeven dat ’iedereen de crisis voelt’. „Daarom zouden we de lasten juist met zes procent verlagen.”

De partij maakt zich extra zorgen nu uit de begroting blijkt dat ’de spaarpot van Rijswijk dreigt leeg te raken’. „De laatste twee jaar is 25 miljoen euro verdampt. Het verbaast ons daarom ook dat er door de wethouder financiën niet aan de noodrem is getrokken. In plaats van met concrete voorstellen te komen om de reserves gezond te krijgen, gaan er nog steeds voorstellen naar de raad zonder dekking, zoals de pandjesbrigade en de vergroening in het havengebied. Zo kan je niet omgaan met je financiën.”

Taken

Wethouder Van Damme zegt het chagrijn te begrijpen. „Belastingverhoging vindt niemand leuk. Maar tegelijkertijd hebben we ook wettelijke taken uit te voeren, waardoor het nu eenmaal nodig is”