Rijswijk is als snelst groeiende gemeente van Nederland doorgeslagen in haar bouwdrift. Dat stellen bewoners in Steenvoorde-Zuid, die zich hevig verzetten tegen de bouw van een appartementencomplex in hun achtertuin. De omwonenden zijn naar de Raad van State gestapt, maar volgens hen dendert de ontwikkelaar desondanks door met de werkzaamheden.

“Hoezo bezigt Rijswijk de slogan ’tegels eruit, groen erin'”, zeggen Marja en Jaouad namens de bewonerscommissie.

De flat met 31 sociale huurwoningen is gepland op een van de weinige stukjes groen in de wijk. Aanvankelijk wilde woningcorporatie Rijswijk Wonen er eengezinswoningen bouwen, maar later veranderden de plannen in een flat van vier etages. Dit tot groot ongenoegen van de omwonenden, die vrezen dat hun woongenot achteruit zal gaan. “De buurt is nu al versteend, vergeven van de hoogbouw en is nét een beetje van de criminele hangjeugd af. Met massale woningbouw op een postzegel maak je de wijk niet gezelliger.” Ook maken de bewoners zich zorgen over de voorgenomen kap van waardevolle bomen, verlies aan zonlicht en toenemende parkeerdruk. Tevens vrezen ze voor inkijk vanaf de balkons.

Inmiddels zijn de omwonenden, die tevergeefs alternatieven, zoals het optoppen van flats, hebben aangedragen, naar de hoogste bestuursrechter gestapt. Hoewel er nog geen uitspraak is, kregen ze tot hun verbijstering al wel een brief dat op 11 maart met de bouw wordt begonnen.

“We voelen ons belazerd. Van participatie is op geen enkel moment sprake geweest. Zowel B en W als Rijswijk Wonen en de aannemer zijn zwaar in gebreke gebleven als het gaat om de informatieplicht”, aldus de bewonerscommissie, die voor het voeren van de rechtszaak een crowdfunding is begonnen.

De fractie Wij is op de bres gesprongen voor de bewoners. Volgens fractievoorzitter Danny van Dam zou ‘de gemeente het belang van de inwoner minimaal net zo zwaar moeten laten wegen als het belang van de woningcorporatie’. “En dat gebeurt hier totaal niet. Het is zorgelijk dat als het gaat om participatie, het in Rijswijk vaker slecht gaat dan goed.” De partij gaat samen met GL vragen stellen.

Volgens Rijswijk Wonen mocht de buurt wel degelijk meedenken bij het maken van de plannen. “Zowel voor wat betreft het ontwerp als de inrichting van de woonomgeving”, aldus een woordvoerster. Tegelijk zegt de corporatie begrip te hebben voor de bezwaren. “En toch vinden we het een passend plan. Hiermee bedienen we mensen die nu geen zicht hebben op woonruimte.”