Herstructurering wijk het Eiland in Sneek

De herstructurering van de wijk het Eiland in Sneek is een uitdagend project waarbij de bewoners, de gemeente en de woningbouwverenigingen betrokken zijn. Tijdens een bijeenkomst op locatie op initiatief van het college van Burgemeester en wethouders zijn we bijgepraat over de voortgang van de herinrichting van deze wijk. Het gaat dan om slopen en herbouwen. De reden voor de herstructurering is dat er veel oude huurwoningen zijn die direct na de oorlog zijn gebouwd. Gelukkig verloopt de samenwerking tussen de gemeente en de woningbouwverenigingen goed.

Maar naast de reguliere woningstichtingen zijn er ook enkele particuliere woningverhuurbedrijven actief in deze wijk. De betrokkenheid van deze particuliere verhuurbedrijven bij de herstructurering is anders, omdat zij vaak meer belang  hebben bij de winst en te rendement dan de sociale aspecten. Tijdens de bijeenkomst werd door Nieuw Sociaal geconstateerd dat zonde zou zijn als deze particuliere verhuurders niet meedoen aan de herinrichting van het Eiland. Het college zegde toe in gesprek te blijven met deze particuliere verhuurders.

Daarnaast is het ook belangrijk om de wijk aardgasvrij te maken. Dit is een complexe taak die extra tijd vergt en waarbij meerdere partijen betrokken zijn om de overgang naar duurzame energie te laten slagen. Zeker ook particuliere woningbezitters op het Eiland moeten deelnemen om deze energietransitie tot een succes te maken.

Een belangrijke vraag is hoe de energietransitie wordt uitgevoerd en wie er verantwoordelijk is voor de levering van energie. Nieuw Sociaal heeft eerder aangegeven dat energielevering een taak van de overheid zou moeten zijn. Er gaan ook geluiden op om te komen tot een soort wijk-coöperatie waarvan de eigenaren van de woningen lid zijn. De mogelijke winsten kunnen dan worden besteed aan het verbeteren van de wijk en andere zaken die belangrijk zijn voor de bewoners. Nieuw Sociaal ziet minder in zo’n coöperatieve vorm. Want het verloop onder de eigenaren kan leiden tot te weinig continuïteit in het beleid. Beter is het om dit vanuit de gemeente te regelen.

De gemeente en de woningbouwverenigingen hebben besloten om de herstructurering en de energietransitie los van elkaar te behandelen, om zo de voortgang van de herstructurering niet te vertragen.

Het voorgestelde energieplan moet beter worden voorbereid om voldoende draagvlak en deelnemers te krijgen voor de energietransitie. Dit vraagt ook om betrokkenheid van de particuliere inwoners op het Eiland. Als 75% van hen meedoet, is de uitvoering van de energietransitie haalbaar. Dit moet mogelijk zijn, gezien het feit dat de herstructurering al een draagvlak van 95% heeft verkregen doordat inwoners de kans hebben gekregen om mee te praten en er naar hen is geluisterd bij het maken van de plannen.

Uiteraard zal er bij de herbouw van woningen naar de gewenste energiemogelijkheden gekeken worden.

Nieuw Sociaal op weg naar de toekomst!

Het bestuur en de fractie van Nieuw Sociaal zijn gezamenlijk bezig om de partij duidelijk op de politieke kaart te zetten. Nieuw Sociaal wil een ledenpartij zijn,  waarbij de leden bepalen hoe de politiek moet handelen in de gemeente. De leden vormen de basis van Nieuw Sociaal en geven de fractieleden de opdracht om in de gemeenteraad te vertegenwoordigen wat de leden hebben aangegeven.

De samenleving is aan het veranderen en dit wordt door ons allen gevoeld. Die verandering moet voor alle mensen begrijpelijk zijn. Waarom voeren we bijvoorbeeld de energietransitie op deze manier uit? Wat betekent dit voor mijn dorp, stad of wijk? Nieuw Sociaal wil dat deze zaken van onderaf worden geregeld. Samen met inwoners willen we dat de gemeente plannen opstelt en uitvoert. Ook op alle andere onderwerpen moeten de leden van de partij inspraak hebben, net zoals de hele samenleving beter en meer betrokken moet worden bij wat er nodig is in de gemeente, het dorp, de wijk of de stad.

In de komende tijd zal Nieuw Sociaal op verschillende manieren aandacht vragen, met als doel leden en adviseurs aan zich te binden. Ook donateurs, want alles kost geld. Nieuw Sociaal heeft een denktank, waarin ook mensen die zich niet willen binden aan Nieuw Sociaal deel kunnen nemen aan deze denktank. De denktank heeft als doel om de partij en de fractie te voeden met onderwerpen waar mogelijk onvoldoende aandacht voor is in de gemeente. Dit kan ook gaan over lopende zaken zoals armoede, zorg, wonen, boeren, milieu en andere onderwerpen. Iedereen is nodig om in het belang van alle inwoners goede beslissingen te nemen die ten goede komen aan alle inwoners van SWF. Aanmelden kan via de website, telefonisch contact met een fractielid of per e-mail (fractie@nieuwsociaal.nl). Samen moeten we het doen, samen kunnen we meer! Want,  jij staat centraal bij Nieuw Sociaal.