dat vraagt Sandra Mantingh zich af naar aanleiding van het recente rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over het verduurzamen van koopwoningen.

Een paar dagen geleden verscheen er een rapport van het PBL over de kosten van het energieneutraal maken van koopwoningen. Vergezeld door een spraakmakend persbericht. Een technisch rapport dat een beperkte reikwijdte heeft; zo past er bijvoorbeeld geen enkel huis in Groenoord in het verhaal van het onderzoek. Daarnaast is het rapport zo complex dat het eigenlijk alleen goed geïnterpreteerd kan worden door deskundigen. Het rapport gaat dus over het energieneutraal maken van woningen, en dat dit nu niet rendabel is voor eigenaren.

Maar voor een déél verduurzamen, zoals bijvoorbeeld door isoleren, is wél rendabel. Ook vonden verschillende experts* dat er daarnaast verkeerde aannames waren gedaan en conclusies getrokken werden. Dus: om te stellen dat het verduurzamen van je eigen woning financieel onaantrekkelijk is, is onjuist.

Ook worden er in het rapport geen collectieve oplossingen bekeken die mogelijk een stuk rendabeler kunnen zijn. Zoals het aansluiten op een warmtenet. Zoals we weten wordt er in Schiedam druk onderzocht wat de (financiële) mogelijkheden zijn om de woningen in Groenoord te verwarmen zonder gas. Deze woningen zouden bijvoorbeeld verwarmd kunnen worden door restwarmte vanuit de industrie door ze aan te sluiten op de Leiding over Noord.Kortom: het rapport is te beperkt, de nuance ontbreekt en de ophef die het veroorzaakte zorgt voor extra verwarring. En dat zorgt weer voor een vertraging van het behalen van de klimaatdoelstellingen die we als land hebben.

Want het moge nu toch wel duidelijk zijn met de vaker voorkomende hittegolven, zomerstormen zoals Francis, en andere weersextremiteiten: er is sprake van een klimaatcrisis. En om deze crisis zoveel mogelijk tegen te gaan moeten we als mensen, als stad en als land proberen om onze kracht te bundelen om het vertragen of liever nog het stoppen van deze klimaatveranderen voor elkaar te krijgen

Voor klimaatontkenners is het nu makkelijk roepen dat verduurzaming weer veel meer geld kost dan aanvankelijk gedacht. Maar de eigenlijke vraag is of een verduurzaming van je eigen woning geld zou moéten opleveren. Zoals bijvoorbeeld oud-Schiedammer en duurzaamheidsspecialist Simon van de Beek al stelde: een nieuwe badkamer levert financieel ook geen rendement op, maar toch zijn er redenen om die wel aan te schaffen. We zouden ons ook af kunnen vragen in hoeverre een woning onze ecologische voetafdruk kan verkleinen. Hoe een woning bij kan dragen aan een leefbaar klimaat, nu en in de toekomst. 

Natuurlijk moeten we realistisch kijken naar de kosten. En wij als GroenLinks pleiten ervoor dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, maar ik pleit er ook voor dat we allemaal proberen bij te dragen aan een oplossing voor deze klimaatcrisis. Daarbij is niet alles is terug te rekenen tot euro's. Want een beperking van de klimaatverandering, met alle positieve gevolgen van dien, zul je niet direct aan je portemonnee merken. 

Ironisch genoeg was het een paar dagen terug Earth Overshoot Day. Hier heb ik weleens eerder een stukje over geschreven, mocht je er meer over willen lezen. Kort gezegd komt het erop neer dat we op 22 augustus van dit jaar alle natuurlijke grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren hebben opgebruikt. Dat betekent dat we van nu tot het einde van het jaar de reserves van de aarde opgebruiken. Als de hele wereld hetzelfde zou leven als Nederland, zouden we zelfs 3 aardes nodig hebben. We lenen nu dus, ook financieel, van de toekomstige bewoners van de aarde: onze kinderen en kleinkinderen. En dit doen we al jaren.

Wie de kosten hiervan moet betalen is een politieke keuze. Het zou wat ons betreft zo moeten zijn dat duurzame keuzes juist door de overheid gestimuleerd zouden moeten worden. Zodat klimaatneutrale opties financieel voordeliger zijn dan vervuilende alternatieven. En laten we ook in Schiedam verder investeren in duurzame en verantwoorde initiatieven. Het college heeft duurzaamheid als fundament voor alle acties. Er zijn hierin ook al duidelijke stappen gezet zoals bijvoorbeeld met het klimaatadaptatieplan en het omgekeerd inzamelen van bruikbare grondstoffen (voorheen afval). Wat betreft het verduurzamen van woningen hebben we goede hoop dat de businesscase Nieuwe energie voor Groenoord ook mogelijkheden biedt voor particuliere woningeigenaren. Zo dragen we bij aan een oplossing voor het klimaatprobleem en plukken we daar al snel met z’n allen de vruchten van!

 

* Zie bijvoorbeeld:

https://overmorgen.nl/nieuws/rapport-pbl-over-betaalbaarheid-geeft-beper...

https://twitter.com/HenriBontenbal/status/1297954694959071233

https://t.co/tGCIhZrj6w?amp=1