De omgevingsvisie is één van de grote onderwerpen die momenteel speelt binnen de Schouwen-Duivelandse politiek. Er is hard samengewerkt aan het opstellen van een visie over hoe Schouwen-Duiveland zijn krachten in kan zetten om de vernieuwing in gang te zetten en daarbij ons mooie eiland op bepaalde punten te beschermen.

Echter, loopt het proces momenteel spaak. Men heeft besloten dat de omgevingsvisie nog niet rijp is voor de raad en daarom is het proces van besluitvorming gepauzeerd tot nader beraad. Een van de onderdelen in de omgevingsvisie die discussie oplevert is de plaatsing van zonneparken. GroenLinks omarmt bij de plaatsing van zonnepanelen de zogenaamde zonneladder. Deze is opgesteld door de natuur en milieufederaties voor gemeenten om hun een handje te helpen bij het sturen van locatiekeuzes en het inpassen van zonne-initiatieven.

 

Deze zonneladder werkt heel simpel. Eerst wordt het proces van de transitite vormgegeven in vijf stappen:

 

Stap 1: Opstellen van energiedoelen. Oftewel wat verbruiken we momenteel als Schouwen-Duiveland en waar willen we naar toe. Schouwen-Duiveland heeft zich nu als doel gezet  om in 2040 energieneutraal te willen zijn.

 

Stap 2: Bepaal samen met de bevolking de treden van de ladder. Oftewel welke locaties hebben de voorkeur?

 

Stap 3: Stippel de route met behulp van stap 1 en 2 en bepaal per trede de beoogde energiewinst.

 

Stap 4: Zorg ervoor dat een commissie de energie initiatieven toetst aan de hand van de zonneladder.

 

Stap 5: Ontwikkel beleidsintrumenten om de initiatieven op voorkeurslocaties te bevorderen.

 

Voor Stap 2, de keuze van de locaties van de zonnepanelen, wil GroenLinks dat hierbij in de omgevingsvisie uitgegaan wordt van de treden zoals aangegeven in de zonneladder. Dit zijn

 

Trede 1: Eerst vooral ‘No regret’ maatregelen toepassen (zoals zonnepanelen plaatsen op daken en op onbenutte bouwlocaties)

Trede 2: Zorgvuldig inpassen in de omgeving (o.a. langs infrastructurele werken)

Trede 3: Combineren op gevoelige locaties (bijvoorbeeld langs dorpsranden, op minder geschikte landbouwgrond, locaties waar al andere vormen van energie-opwekking zijn)

Trede 4: Tot slot grootschalig enkelvoudig (op productieve landbouwgrond)

 

GroenLinks zal binnenkort voorstellen aan de raad om met de zonneladder aan de slag te gaan met de hoop dat in ieder geval dit onderdeel van de omgevingsvisie geen verdere discussie meer zal opleveren. Overigens zullen we het niet redden met alleen de daken vol te leggen met zonnepanelen en moeten ook de andere treden verkend worden.