Op verzoek van de gemeenteraad heeft er een evaluatie plaatsgevonden van het gevoerde beleid in het sociaal domein. Van deze evaluatie is een rapport opgesteld. Dit rapport stond ter vaststelling op de agenda van de (digitale) vergadering van de commissie Samenleving & Bestuur op 20 mei.

Uit de evaluatie:

Het is in Schouwen-Duiveland gelukt om, na de decentralisaties in 2015 van taken op het terrein van Jeugd, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Participatiewet, de continuïteit van de dienstverlening aan de inwoners te waarborgen. Inwoners weten in het algemeen de weg te vinden naar advies of hulp en zijn tevreden over de hulp die ze krijgen en over de bejegening.

De evaluatie laat ook zien dat er voor de komende jaren de nodige uitdagingen liggen: • Verbeteren van de gemeentelijke informatievoorziening voor mensen met minder taalbeheersing en minder digitale vaardigheden. • Bereiken van inwoners die advies of hulp nodig hebben, maar de weg niet kunnen of willen vinden. • Inzetten op meer samenspel tussen informele en formele voorzieningen. Meer gebruik maken van beschikbare voorliggende voorzieningen in de eigen leefomgeving van de inwoner. • Beter benutten van de informatie die bij aanbieders beschikbaar is. • De toegang voor inwoners zo organiseren zodat meer inwoners vroegtijdig en met lichte ondersteuning geholpen kunnen worden, waardoor zij zo snel mogelijk weer in staat zijn de eigen regie weer op te pakken. • Bij begeleiding of hulp nog beter aansluiten op de vraag van inwoners en bij betrokkenheid van meerdere hulpverleners duidelijk hebben wie het voortouw heeft. • Bereikbaar houden van voorzieningen voor het vergroten van de zelfredzaamheid, terugdringen van eenzaamheid en participatie van de inwoners in de samenleving. De toegang tot voorzieningen voor ouderen hangt in belangrijke mate af van de fysieke bereikbaarheid van die voorzieningen. • Passende huisvesting nodig voor verschillende leeftijdsgroepen. • Terugdringen van de forse overschrijding op het jeugdbudget.

Een bijlage van het raadsvoorstel was ‘De staat van het sociaal domein’, een essay van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Lezenswaardig, om een wat bredere kijk op de (landelijke) ontwikkelingen in het sociaal domein te krijgen. Op bladzijde 22 van dit essay lezen we een belangrijke passage: Er is tevens een ander inzicht ontstaan. Wat steeds duidelijker wordt – en gemeenten hebben daar meer zicht op dan destijds het Rijk – is dat aansluiting op behoeften en mogelijkheden van mensen slechts kansrijk is als aan een bepaalde mate van bestaanszekerheid is voldaan: zekerheid ten aanzien van wonen, werk en inkomen. Dwars door het domein van zorg en ondersteuning, zo leren de decentralisaties, dendert het vraagstuk van armoede, stress, (woon)onzekerheid en daarmee voor een niet onaanzienlijke groep: van het overleven.

Dat een politiek-neutrale organisatie als de VNG dit constateert is voor mij veelzeggend. Ik hoop (en ga er van uit) dat iedereen die betrokken is bij de uitvoering bovenstaande passage heeft gelezen.

 

 

 

Het bericht Evaluatie sociaal domein verscheen eerst op PvdA Schouwen-Duiveland.