De afgelopen jaren maakte u op allerlei manieren kennis met DorpsGoed. U zag ze in het gemeentebestuur, u zag en hoorde ze als actieve raadsleden en u kwam hen ook tegen tijdens vele wijkbezoeken in uw dorp. Vanaf nu start DorpsGoed met een reeks interviews waarin u kennismaakt met individuele leden van de partij. Deze week: Toine

van Vught, nummer vier op de kieslijst voor de verkiezingen van 21 maart a.s.

We zitten aan tafel bij Toine en Huub in hun woning aan de Verlengde Hoogstraat in het Maaskantje. Op de vraag wat Toine zoal doet, vraagt Toine of ik zijn werk of vrijwilligerswerk bedoel. Eerst maar eens het werk. “Ik werk nu al weer 32 jaar op de Hub Rosmalen, een school voor kinderen met leer- en gedragsproblematiek. Op donderdag en vrijdag sta ik voor de eindgroep, dat zijn jong volwassenen tot 20 jaar. Op maandag en dinsdag ben ik sinds februari werkzaam in het Dienstencentrum van Hub Noord-Brabant; hier kijken we naar de toekomstige plekken voor onze leerlingen”

Ik denk dat iedereen in Den Dungen/Maaskantje Toine wel kent. “Natuurlijk zijn er veel mensen die mij kennen en ik ken veel mensen, maar dat is het mooie van vrijwilligerswerk: je komt veel mensen tegen en je kunt voor veel mensen heel wat betekenen. Zo ben ik al zeker 25 jaar als vrijwilliger actief bij de Stichting Parochiële Leesbibliotheek Den Dungen en sinds een paar jaar voorzitter. Daarnaast ben ik ook bestuurslid van de Litserborg, wat je noemt een uitdagende klus!” Toine, ooit adjudant van Francois den Uurste,  heeft ook nog veel energie voor carnaval in Krabberdonk, als Kommissaris van de Prins organiseert hij met de Koepel flink wat activiteiten. Tot slot is hij al heel veel jaren lid van Brabants Bont, de beroemde volksdansgroep uit Den Dungen en “dat is vooral heel gezellig!”

“Wat mij in DorpsGoed aanspreekt, is dat het niet denkt vanuit de gemeente, maar vanuit de dorpen. De slogan “Voor goede dorpen” is wat mij betreft de spijker op de kop. Het gaat uiteindelijk om de leefbaarheid in onze dorpen. En wat helpt dan om die leefbaarheid in stand te houden? “Jong en oud moeten de kans hebben om in hun dorp te kunnen blijven wonen, we zien dat het nu soms lastig is om geschikte woonruimte te vinden. Een vitale dorpsgemeenschap bestaat uit alle leeftijdsgroepen, die samen gebruik moeten kunnen maken van goede voorzieningen die passen bij dat dorp.

“Zoals ik in mijn werk en vrijwilligerswerk vooral bezig ben met mensen, zo wil ik me in de raad vooral inzetten binnen het sociale domein. Ik denk dat als het goed gaat met onze mensen, het goed met onze dorpen. Ik wil dat iedereen mee kan doen. Dat wil ik in mijn werk, dat wil ik met carnaval of met de bieb en dat wil ik ook bereiken met mijn raadswerk.”