Social Impact Night #1 | Zinvolle Zorginnovatie

Tijdens de Social Impact Nights brengen we impactmakers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Inspirerende bijeenkomsten voor ondernemende wereldverbeteraars (to be) waarbij we ons buigen over de vraagstukken van impactmakers. Van inspiratie naar actie! Kom je met ons een verschil maken? Meld je aan voor de eerste Social Impact Night die helemaal in het teken staat van Zinvolle Zorginnovatie!

Ons zorgsysteem is nog altijd een van de beste ter wereld, maar inmiddels wel toe aan een grondige verbouwing. Ook is het niet langer het exclusieve domein van de overheid enerzijds en grote zorginstellingen aan de andere kant. Steeds meer bewonersinitiatieven en sociaal ondernemers houden zich bezig met vernieuwende zorgconcepten. Denk aan sociale start-ups die zorgen voor zorgpreventie, reguliere zorg beter laten aansluiten op de leefwereld van cliënten of het marktfalen in de zorg oppakken.

18.30: Inloop

Wanneer: dinsdag 2 oktober 2018

Locatie: ’t Hok van Jonge Honden, Gildstraat 91A, Utrecht

Goed om te weten: drinks & snacks worden verzorgd!

Marco Redeman vertelt over het belang van sociaal ondernemers voor de zorg. Volgens Marco kan de zorg beter, anders en goedkoper. Zorg kan mensgerichter, toekomstbestendiger, efficiënter, leuker,  kortom: slimmer gemaakt worden. Deze gedachte stond aan de basis van een beweging die hij ‘zorgverslimming’ heeft genoemd. Met als uitgangspunt: met elkaar weet je meer en samen kun je elkaar helpen. Op 2 oktober vertelt Marco over de mismatch in de zorg en waarom zorgverslimming een vierkantje in een systeem van rondjes is.

Jacqueline Kleijer zet zich met haar eigen stichting Dig It For You dagelijks in om bestaande hulpverlening online zo laagdrempelig mogelijk te maken. Jacqueline gelooft erin dat creativiteit de basis van dit alles is. Hoe kan je bijvoorbeeld nieuwe technologieën zoals Virtual Reality gebruiken om jongeren bewuster te maken van loverboy-problematiek? Of welke rol kan social media spelen in het tegengaan van seksueel misbruik? Dit zijn thema’s waar Jacqueline mee bezig is. Tijdens de Social Impact Night zal zij haar visie over het gebruik van technologie en creativiteit binnen de zorgsector vertellen, waarbij zij inspirerende praktijkvoorbeelden zal gebruiken.

Joëlle Lafeber (Vraagapp) onderzoekt de wensen van de gebruikers en de wijze waarop ze VraagApp gebruiken. Ze werkt aan VraagApp vanuit een diepe interesse voor kwaliteit van leven en voor het menselijk denken. Met een empathische, maar ook analytische blik, ontwikkelt zij samen met Frank en het team een afgestemde app die daadwerkelijk het verschil kan maken in het dagelijks leven van mensen met een cognitieve beperking. Eerder werkte zij met ervaringsdeskundigen om de kwaliteit van zorg voor mensen met een psychiatrische stoornis te verbeteren.

Janine van der Duin (Indekerngezond) is projectleider van Indekerngezond. Het is haar missie om in gesprek te gaan met bewoners van de Utrechtse wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern over positieve gezondheid. Daarbij gaat het niet zozeer over de afwezigheid van ziekte maar over het leven van een betekenisvol leven. Indekerngezond is een ontmoetingsplek en werkplaats: een nieuwe vorm van sociaal ondernemen met als doel de beleving van gezondheid in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten De Meern te doen toenemen.

Merel Rumping (ProPortion / Legbank)

Merel Rumping startte met LegBank nadat ze langere tijd woonde en werkte in Colombia. Daar hoorde ze over de problemen die geamputeerden tegenkomen om toegang te krijgen tot protheses. Merel stond aan de basis van het Legbank-consortium en is nu projectleider waarbij ze zich vooral inzet om de route naar de markt te optimaliseren. Legbank biedt innovatieve orthopedische technologie. Maar de organisatie houdt zich ook bezig met een nieuw model om orthopedische zorg te leveren. Kernwaarden daarbij zijn dat de zorg gedecentraliseerd wordt en terecht komt bij degenen die het het hardst nodig hebben. Op dit moment vooral in rurale gebieden in Colombia.