Social Impact Night #2 | Eigentijdse Economie

Tijdens de Social Impact Nights brengen we impactmakers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Inspirerende bijeenkomsten voor ondernemende wereldverbeteraars (to be) waarbij we ons buigen over de vraagstukken van impactmakers. Van inspiratie naar actie! Kom je met ons een verschil maken? Meld je aan voor de tweede Social Impact Night die helemaal in het teken staat van Eigentijdse Economie!

De financiële crisis werd niet voorspeld, we zien een groeiende ongelijkheid van geld en macht en onaantastbaar geachte economische theorieën blijken niet meer altijd te werken.

Zo schetst Kate Raworth (donuteconomie) het dwaalspoor waarop wij als mensheid zijn gezet door mainstream economisch denken.

Steeds meer initiatieven en (sociaal) ondernemers houden zich bezig met vernieuwende economische concepten. Denk aan start-ups die geld en waardecreatie zien als middel in plaats van als doel op zich, nieuwe (circulaire) businessmodellen, de opkomst van netwerkorganisaties en de groei van de platformeconomie waarbij de nadruk ligt op diensten in plaats van dingen. Hoe geven we vorm aan onze eigentijdse economie? Tijdens deze tweede Social Impact Night draait het allemaal om een nieuwe visie op geld en de economie.

Je kent hem van de coöperatie Manifesto.nl en Scale of Significance / Schaal van Betekenis. De hoofdspreker van de avond: Erik Friedeberg. Met de Scale of Significance werkt Erik aan een nieuwe waardering voor bedrijven en organisaties. Of bedrijven duurzaam, relevant en impactvol zijn, zegt namelijk soms wel meer dan de financiële situatie. Erik trapt de avond af met zijn visie op de Eigentijdse Economie en de rol van waarde in de Eigentijdse Economie.

Petra Graatsma van Bundles gelooft in een circulaire toekomst. Deze sociale onderneming werkt aan een circulaire wereld waarin bedrijven de beste oplossingen aanbieden aan iedereen en waarin materialen worden behouden voor volgende generaties. Daarom biedt Bundles de beste spullen als een service. Als wat? Een voorbeeld. In het appartementencomplex Villa Mokum in Amsterdam zijn enkele wasmachines en drogers aanwezig, die door meerdere bewoners worden gebruikt. Die bewoners hebben daarvoor een ‘wasabonnement’ afgesloten met Bundles. Petra stelt de vraag: “Welke andere concepten of verbeteringen kunnen we ontwikkelen voor het delen van wasmachines in bijvoorbeeld appartementencomplexen of sociale woningbouw?

Jaap Vink gelooft dat er betere alternatieven zijn voor ons huidige geldsysteem. Als projectmanager werkt hij al ruim 15 jaar bij Social Trade Organisation (STRO), een van de weinige organisaties ter wereld die zich bezig houdt met de ontwikkeling van alternatieve monetaire systemen. Dat is hard nodig, want het bestaande monetaire systeem veroorzaakt armoede en milieuproblemen. In verschillende delen van de wereld voert STRO projecten uit die laten zien dat nieuwe manieren van werken met geld mogelijk zijn. Een voorbeeld is de Utrechtse Euro, een digitaal betaalmiddel voor inmiddels meer dan 200 aangesloten Utrechtse bedrijven en consumenten. Dit geld circuleert langer in de regio en zorgt zo voor meer omzet voor lokale bedrijven. Jaap stelt de vraag “hoe kunnen we meer bedrijven bij het Utrechtse Euro netwerk krijgen?”

Laurens Nolet is general manager van Roetz Bikes. Roetz maakt hippe design fietsen van hergebruikte fietsframes die de tand der tijd hebben doorstaan. Daarnaast biedt Roetz een circulaire oplossing voor fietsvloten. Binnen dit concept brengt Roetz fietsen die aan het einde van hun

zijn, weer terug in de nieuwstaat. Hiermee worden veel kosten en grondstoffen bespaard.  Roetz gelooft in tweede kansen en streeft naar een circulaire en inclusieve samenleving. Bruikbare grondstoffen herkennen waar anderen schroot in zien; talenten in mensen waarnemen waar anderen juist hun valkuilen opvalt. In de Roetz Fair Factory maken mannen en vrouwen met een ‘rugzak’ prachtige designfietsen vanuit afgedankte tweewielers. Met de hand én met trots. Roetz leidt ze op tot ervaren fietsenmakers met verstand van zaken een goed vooruitzicht op een vaste baan.

Locatie: ’t Hok van Jonge Honden, Gildstraat 91A, Utrecht

Goed om te weten: drinks & snacks worden verzorgd!

Enthousiast geworden om mee te doen? Meld je dan snel aan!

Ik ga akkoord met het delen van mijn email adres onder de deelnemers

Ik ontvang graag uitnodigingen voor toekomstige Social Impact Nights