De vijver in het Spoorpark – Foto: Roos Pierson

Nadat tijdens het openingsweekend het zwemmen in de vijver oogluikend is toegestaan, komt er nu toch een echt verbodsbord en zal ook worden gecontroleerd op naleving van het verbod.

De vijver is gevuld met grond- en regenwater en heeft de functie veel regen te kunnen bergen. De waterkwaliteit kan daardoor sterk wisselen en het is dus geen zwemwater. Prima om er ‘pootje te baden’ vanaf de vlonder, maar niet om erin te zwemmen, springen of duiken. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn omdat er onder water een kabel naar de fontein loopt en de vijver op sommige plaatsen ondiep en op andere weer diep is. Met bordjes: Verboden te zwemmen, moet duidelijk zijn dat overtreding hiervan geheel voor eigen risico is.

De 200 meter lange beek met rotsblokken heeft een eigen watercirculatie. Het water van de beek wordt biologisch gezuiverd door de wortels van de planten die aan het einde (tussen de brug en de steiger) in de beek staan. Het water gaat langs de planten, vervolgens gezuiverd ondergronds terug naar het begin bij het waterplein. De waterkwaliteit wordt gemonitord om ervan verzekerd te zijn dat de beek geschikt is om in te spelen.

Het water van het waterplein met de spuitertjes bij de hoofdentree is gezuiverd bronwater en wordt continu gezuiverd en ververst. Voor de kleintjes is het veilig speelwater.

Bestuur Stichting Spoorpark

De beek met eigen waterregulatie – Foto: Roos Pierson

Het einde van de beek waar het water gezuiverd wordt en ondergronds terug gaat naar het begin van de beek bij het waterplein – Foto: Roos Pierson

Het water van het waterplein met de spuitertjes bij de hoofdentree is gezuiverd – Foto: Roos Pierson