De coronacrisis houdt ons stevig in haar greep. We zien mensen die zich buitengewoon inzetten en willen daar graag onze grote waardering voor uitspreken. In het bijzonder bedoelen we daar alle harde werkers in het publieke domein mee: zorg, politie, onderwijs, vervoer en natuurlijk ook gemeente. Maar we zien ook mensen voor wie de crisis nu al zeer ernstige gevolgen heeft. Op het gebied van inkomen (bijvoorbeeld zzp-ers, flexwerkers, uitzendkrachten), zorg (Wmo-cliënten) en/of (ouders van) kwetsbare kinderen voor wie het wegvallen van onderwijs een drama is. Het liefst zouden we deze zaken in een ‘gewone’ vergadering aan de orde stellen, maar dat is nu onmogelijk. Daarom in de vorm van schriftelijke vragen.   Vragen:
Wonen
1. Is er overleg met AREA om af te spreken dat huur tijdelijk niet hoeft te worden betaald bij terugval van inkomsten? Bijvoorbeeld bij huurders met een nul-urencontract.
2. De minister heeft met de verhuurders/corporaties landelijk afgesproken om nu geen huisuitzettingen te doen. Geldt dat ook als die vallen onder de bevoegdheden van de burgemeester?
3. Is er voldoende capaciteit voor mensen zonder woning (o.a. bij het Verdihuis)?
  WMO
4. Kunnen we voorzieningen toekennen op basis van vertrouwen en met grote voortvarendheid zodat persoonlijke bezoeken tot het hoogst noodzakelijke kunnen worden beperkt?  Kunnen we ook werken met onderzoeken achteraf?
5. Kunnen medewerkers van de thuiszorg hun werk veilig (blijven) doen? Is er voldoende capaciteit?
(Overigens complimenten voor de inzamelactie van beschermingsmateriaal!)   Sociale zaken en werk
6. Is de gemeente klaar om snel de aangekondigde extra tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) uit te voeren? In Breda is een noodplan gemaakt (BroodNood) om mensen met 0-urencontract, zzp-ers of uitzendkrachten die opeens geen inkomsten meer hebben snel te helpen. Overweegt het college van B&W ook iets dergelijks?
7. Kan de voedselbank in Veghel (waar tientallen Udenaren gebruik van maken) nog goed zijn werk doen? Is het bij een gebrek aan voedsel denkbaar om te werken met waardebonnen? 
8. Ook winkeliers, MKB-ers en andere kleine zelfstandigen kunnen in de problemen komen. Is er overleg met de vastgoedeigenaren in het centrum om de huur van winkelpanden op te schorten? Zijn of komen er andere maatregelen om deze groepen te steunen?    Sport en cultuur
9. Berekent de gemeente huur voor sportvelden en -zalen en wijkgebouwen nu de verenigingsactiviteiten (sport, cultuur) noodgedwongen stilvallen?
  Ouderen
10. Het vervoer van Valys is stopgezet. Dus nu is lokaal vervoer extra belangrijk. Loopt dat gewoon door? 11. Er waren problemen met de maaltijdvoorziening en die leken snel opgelost te zijn. Geldt dat nog steeds?   Jeugd en onderwijs
12. Is er overleg met de stichting Leergeld? Bijvoorbeeld over het inzetten van thuisvoorzieningen en leermiddelen omdat ook kinderen in armoede nu thuis moeten leren?
13. Loopt de jeugdzorg gewoon door? Zijn er extra maatregelen nodig, omdat ook kwetsbare kinderen nu thuis zitten?   Tot slot
14. Bent u het met ons eens dat een huis-aan-huis te bezorgen informatiebrief van de gemeente op dit moment erg nuttig is? In zo’n brief kan staan waar mensen terecht kunnen als ze problemen ervaren op een van bovenstaande gebieden.