Al jarenlang dringt GroenLinks Venlo in de gemeenteraad aan op een uitvoeringsprogramma duurzaamheid en C2C. Afgelopen maand heeft wethouder duurzaamheid Marij Pollux (van GroenLinks uiteraard) dit uitvoeringsdocument gepresenteerd aan de raad. En daar zijn we heel blij mee. Eindelijk concrete stappen, compleet met welke partijen precies wat gaan doen en gedeeltelijk al met financiële onderbouwing. Met het "Uitvoeringsprogramma Circulaire en duurzame hoofdstad 2019-2022" lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen! De GroenLinks fractie reageerde uiteraard positief op het programma dat ter raadsconsultatie werd voorgelegd.

GroenLinks is blij met de ambitieuze insteek: een Uitvoeringsplan waarin Venlo zich, als stip op de horizon voor 2030, positioneert als een aantrekkelijke, innovatieve, gezonde, stabiele, economisch sterke gemeente, met een focus op duurzaamheid en circulariteit. Het plan ziet er goed uit. Na jaren van bijna-stilstand hebben we het gevoel dat er nu werkelijk wat gaat gebeuren.

Perfect is het nog niet, maar vergeleken met voorgaande jaren is dit een verademing. Duidelijk wordt dat als er gekozen moet worden tussen óf economische groei, óf voor duurzaamheid, voor mens en milieu, die tweede component steeds meer de zwaarte wordt toebedeeld die haar toekomt. Duidelijk is echter ook dat beide heel goed samen kunnen gaan. 

Zoals gehoopt beschrijft dit uitvoeringsplan het hoe (de wijze waarop we het gaan doen) en het wat (welke activiteiten daarvoor noodzakelijk zijn). Op verschillende plaatsen in het document (bladzijde 56 en 59) wordt ook duidelijk gemaakt uit welke posten een en ander betaald zal gaan worden.

Heel concreet ook is het programma in de opvatting dat er ingezet moet worden op het verwerven van draagvlak. GroenLinks juicht dit toe. Ook wij zijn ervan overtuigd dat de energietransitie, de klimaatadaptie en het realiseren van een circulaire economie iets is dat je bij uitstek samen doet. Verder worden er ook al concrete stappen gezet naar een duurzaamheidsloket waar burgers en bedrijven informatie op kunnen doen. Een speerpunt uit ons verkiezingsprogramma.

Het programma heeft oog voor de verschillende manieren waarop burgers uitgedaagd kunnen worden om mee te denken over de plannen. Goed ook dat er aansluiting wordt gezocht met de landelijke klimaat(adaptatie)tafels. En dat mensen en bedrijven in staat worden gesteld mee te praten in de diverse Venlose Tafels die zullen worden opgericht.

Wij zijn positief over de plannen. Met het Uitvoeringsprogramma Circulaire en duurzame hoofdstad 2019-2022 ligt er een fris en ambitieus programma met een stevig GroenLinks-stempel. Goed gedaan wethouder!