Waarom blijkt het koningshuis toch altijd nóg weer duurder dan we al dachten? De Nieuws BV (NPO Radio 1) vroeg het aan historica Dorine Hermans en Republikeins Genootschap-woordvoerder Floris Müller.

“Het lijkt een prestigekwestie voor de Oranjes”, vertelt Hermans, schrijfster van verschillende boeken over de monarchie. Volgens de historica is de Nederlandse koninklijke familie enorm gericht op geld en betaalt het als zo ongeveer het enige koningshuis ter wereld géén belasting.

Zo vallen de jaarlijkse kosten voor het koningshuis veel hoger uit dan de officieel geraamde 44.4 miljoen euro. Floris Müller van het Republikeins Genootschap noemt 350 miljoen euro als conservatieve schatting. Bijvoorbeeld omdat het staatshoofd geen vermogensbelasting afdraagt over zijn geheim gehouden miljardenvermogen. Daarmee zijn de Oranjes de duurste en rijkste vorsten van Europa.

Hermans ziet in de Tweede Kamer langzaam de bereidheid ontstaan om kritische vragen te stellen: “Ik denk dat er een transitie gaande is. Sinds een paar jaar durven politici zich openlijk uit te spreken over de kosten van het koningshuis. Ik hoop dat ze nu een beetje doorpakken.”

Müller van het Republikeins Genootschap heeft hier zo zijn twijfels over:

“Als er toch iets ceremonieels is aan het koningshuis, dan is het wel de behandeling van de kosten.”

Premiers durven koning nooit aan te pakken

“Het lijkt wel alsof Rutte in de tang zit”, stelt Hermans. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de premiers na hem. Geen enkele minister-president durft de koning – een ongekozen miljardair in het hart van ons staatsbestel – openlijk af te vallen.

De NOS vat het in een analyse samen:

‘De koning loopt de premier politiek niet voor de voeten en de premier pareert de financiële kritiek. Zo helpen zij elkaar.’

Het probleem zit in het systeem. Tijd voor een republiek.

Steun onze campagne voor de republiek