Een raadslid heeft feitelijk een drietal taken, te weten: het zijn van volksvertegenwoordiger, het zijn van kadersteller waarbinnen het college haar programma gaat opstellen en uitvoeren (in het huidige geval dat onze fractie coalitiepartner is) en controlerend. Ik vermoed dat voor de meeste mensen de eerstgenoemde taak, die van volksvertegenwoordiger, het meeste tot de verbeelding spreekt, hoewel alle drie natuurlijk van groot belang zijn in ons lokale politieke bestel

Doorlopend probeer je de benodigde contacten met de eilanders en gasten in persoon te onderhouden, hetgeen een belangrijk en plezierig aspect is van het raadswerk. Dit contact komt van twee kanten. Het is fijn te zien dat de publieke tribune tijdens raadsvergaderingen altijd wel bezet wordt door belangstellenden en/of belanghebbenden en dat wij als raadsleden zo nu en dan ook via brieven geïnformeerd worden door eilanders aangaande zaken die hen bezig houden of waarover zij zich zorgen maken.

Op basis hiervan stelde ik tijdens de raadsvergadering van februari jl. een vraag aan het college. Dit keer betrof het de terecht geuite zorg namens eilanders in het algemeen en de ouderen in het bijzonder dat wij enige tijd verstoken zullen zijn van tandheelkundige zorg op Vlieland. Wij kunnen ons goed indenken dat sommigen het gevoel hebben dat er niet voldoende rekening wordt gehouden met de inspanning die het vergt om een hele dag aan de wal kwijt te zijn , louter om de tandarts te bezoeken. Ik heb die zorg gedeeld in de raad en vragen gesteld aan de betrokken wethouder Elsje de Ruijter en als volgt verwoord:

“Het lijkt goed te beseffen dat het voor velen maar met name voor ouderen steeds meer een opgave wordt om voor de tandzorg een dagreis naar de wal te moeten maken. Dit wordt door hen als een nijpende kwestie ervaren. Aangezien het naar verwachting ook nog wel even zal duren voordat er structureel is voorzien in een tandarts op Vlieland, roept dit een aantal vragen op. Wat is de stand van zaken en kan er mogelijk in de tussentijd worden voorzien in een tijdelijke oplossing? En in hoeverre spelen financiële motieven een rol om deze belangrijke zorgverlening al of niet te gaan faciliteren?”

Het antwoord van wethouder De Ruijter komt er in feite op neer dat de inspanning gericht is op het wederom faciliteren van een tandartsruimte in de nieuwe zorgbuurt/Boswijk. Vooruitlopend hierop is de huidige tandarts, die z’n vaste praktijk heeft in Assen, per 1 april a.s. stopt. Er is wel gekeken, aldus de wethouder, naar het alternatief van een soort mobiele tandartsbus die nog steeds wel rondrijdt in Friesland. Dit bleek voor Vlieland niet mogelijk. Er is het volledige vertrouwen dat wij na oplevering van de nieuwe zorgbuurt weer kunnen beschikken over een tandartsenpraktijk, inclusief een tandarts die periodiek Vlieland zal bezoeken voor de nodige tandzorg.

Als suggestie heb ik gevraagd of wij in de tussentijd kunnen gaan voorzien in het vanuit de gemeente organiseren (vervoer en dergelijke faciliteren) voor de ouderen die naar de tandarts moeten. De toezegging is gedaan dat dit door de gemeente zal worden opgepakt en binnenkort zal worden gecommuniceerd richting de eilanders in het algemeen en voor onze oudere eilanders in het bijzonder.

Ik begrijp dat deze tussenoplossing niet ideaal is, maar ik denk dat dit het meest haalbare is. Bij tandpijn is dit natuurlijk onverkwikkelijk, maar zoals gezegd: wij moeten even ‘doorbijten’, opdat wij straks kunnen beschikken over een fraaie nieuwe zorgbuurt, inclusief praktijkruimte voor de tandarts, want die gaat er echt weer komen!

Hits: 680