PvdA-GroenLinks heeft aangegeven voor de verandering van de tarieven van de GFT bak te gaan stemmen. Het college stelt voor dat de groenbak voortaan kosteloos aan de weg gezet kan worden. Hiervoor is wel een verhoging van het vastrecht van 14 euro per jaar nodig. Wij kunnen ons helemaal vinden in dit voorstel omdat wij denken dat dit het scheiden van afval verder stimuleert.

Etensresten

In Vught bestaat het restafval voor maar liefst de helft uit etensresten. Deze etensresten kunnen eigenlijk gewoon in de GFT bak. Hier is nog een flinke slag te slaan als het gaat om goed scheiden. We vinden het daarom goed dat het college voorstelt een communicatiecampagne op te starten. Elke huishouden krijgt hierbij ook 3 rolletjes composteerbare zakjes. Deze zakjes helpen om makkelijker afval te scheiden en wij denken dat het stimuleert om meer etensresten in de groenbak te doen.

Groenbak ‘gratis’ aan de straat

Daarnaast is het voorstel van het college om 14 euro per jaar in het vastrecht op te nemen zodat de groenbak niet meer per keer betaald hoeft te worden. Ook dit vinden wij een goede zaak. Met deze verandering komt het GFT afval namelijk in het rijtje te staan van alle andere recyclebare afvalstromen die in Vught aan huis worden opgehaald en waar ook niet per keer voor betaald hoeft te worden. Het rijtje van o.a. papier, glas, blik, plastic en drankkartons. Deze manier van ophalen werkt, want in Vught wordt er veel beter afval gescheiden dan in gemeentes waar het afval niet aan huis wordt opgehaald.

All-inclusive

Als straks de kosten van het ophalen van het GFT afval ook in het vastrecht zitten komt er eigenlijk een soort all-inclusive tarief voor recyclebaar afval. Voor dit all inclusieve tarief kan de Vughtenaar zijn afval zo vaak als hij wil aan de weg zetten en hoeft hij niet meer per keer te betalen. Wij denken dat dit scheiden van GFT afval nog makkelijker maakt. De Vughtenaar spaart nu de bak vaak op totdat hij vol is en dat hoeft straks niet meer omdat hij de bak zonder extra kosten gewoon elke twee weken aan de weg kan zetten. Het gaat dan minder stinken en je hoeft minder bang te zijn voor maden omdat hij vaker geleegd wordt. En dat maakt het fijner om de bak ook daadwerkelijk te gebruiken. Het vaker buiten zetten van de groene kliko is daarnaast ook veel beter voor het composteerbaar afval. Want hoe verser het afval hoe beter de kwaliteit.

Wij konden ons dus helemaal vinden in het raadsvoorstel. Wij vinden het belangrijk dat afval goed gescheiden wordt. En wij denken dat het stimuleert om dit te doen als er straks naast dit all inclusieve tarief voor recyclebaar afval alleen nog apart afgerekend moet worden voor restafval. Want dit is de échte vuile afvalstroom.

Karin Sprik