Voorzitter,

Voor wat Blijf Stellingwarfs betreft, staan buiten de landelijke verkiezingen en wat andere kleinere incidentele uitgaven, geen verrassingen in de najaarsnota. Informeel hebben wij de wethouder al om opheldering gevraagd over bijvoorbeeld de aanzienlijk stijgende loonkosten. Wellicht is hier met de OWO of in Fries verband iets mee te doen. De wethouder gaf aan dat men er bovenop zit. Dat doet ons deugd. Mocht dit toch niet op korte termijn lukken. Dan moeten we toch gaan kijken of we mensen in OWO-verband zelf kunnen opleiden. De ervaring leert dat gemeenten en provincies mensen zoeken die er niet zijn. Er zitten te weinig vissen in deze vijver. Perspectief bieden en investeren in de mens is er momenteel niet meer bij. Dit moet anders.

Begroting 2024 en programmabegroting 2024-2027

Voorzitter, Dan nu een minder rooskleurig verhaal, namelijk: De begrotingspuzzel.

Het mag geen verrassing meer zijn, dat er roerige tijden aankomen. Hiermee bedoel ik natuurlijk de periode vanaf 2026, ook wel het ravijnjaar genoemd. Dit college heeft grote ambities, die wellicht niet helemaal (meer) passen binnen het huidige toekomstbeeld. We geven de gelden uit alsof het tegen de randen op klotst. Naar mijn mening moeten we straks keuzes maken, wat wel en niet kan bij de uitvoering van de diverse ambities. Wederom is er nog geen grip op de stabiel stijgende kosten in het Sociaal Domein, specifiek de jeugdzorg. Het rijk heeft vooralsnog geen extra geld vrijgegeven om de tekorten bij de uitvoering hiervan aan te vullen. Kortom: Het rijk kan wel met extra klusjes/taken komen maar als daar extra gelden voor nodig zijn, dan is het rijk zogenaamd niet thuis.

Het weerstandsvermogen neemt af en onze algemene reserve zou wel eens onder de 5 miljoen kunnen uitkomen. Dit is natuurlijk een slechte ontwikkeling. Je zou zelfs kunnen stellen: een nieuw dieptepunt.

We doen daarom ook een dringend verzoek aan de diverse portefeuillehouders om naast het gezamenlijke signaal vanuit VNG/VFG/VGG, richting het Rijk. Met nuchter verstand, de gelden zinnig en wat gereserveerd uit te gaan geven. We geven gelden uit die we eigenlijk niet kunnen missen. We zouden bijvoorbeeld nu al verstandige keuzes kunnen maken om het weerstandsvermogen boven de ‘’1.0’’ te doen stijgen. Bijvoorbeeld bij de uitvoering van de centrumontwikkeling: Geen ‘’jumping fountains’’ en/of het schrappen van de parkeerkelder. De uitvoer van DIFTAR verder uit te stellen of ‘’afstellen’’. Zo kunnen wij er nog wel een aantal bedenken.

Tenslotte voorzitter, vragen wij dit college om oog te hebben voor de mensen die het minder hebben en de gemeentelijke kosten/lasten voor onze inwoners zo laag mogelijk te houden. Zoals u wellicht zelf wel weet, wordt alles in een kort tijdsbestek fors duurder en dit raakt niet alleen de minima maar ook het modaal inkomen, neem bijvoorbeeld onze ondernemers die nu een lastenverzwaring van de waterschapsbelasting krijgen, van zo'n 30% en daar bovenop als je een eigen huis hebt ook nog eens 20%. De stijgende benzineprijzen, boodschappen, WOZ, inflatiecorrecties en ga zo maar door. Ik weet voorzitter, landelijke aangelegenheden, dit wil natuurlijk niet zeggen dat wij hier aan mee moeten doen en de inwoner nog een trap na geven.

We kunnen natuurlijk meerdere zaken benoemen maar laten we het vooral het noodzakelijke oppakken en voorral positief blijven, daar wil ik mee afsluiten voorzitter.