Het college constateerde in september dat er iets scheef zit in de manier waarop de gemeenten huishoudelijke ondersteuning moeten leveren aan mensen die op deze ondersteuning aangewezen zijn. Ook inwoners die deze huishoudelijke ondersteuning zelf gemakkelijk kunnen betalen, kunnen dit bij de gemeente aanvragen. Ook zij betalen dan maximaal € 17,50 in de maand eigen bijdrage. Dit kost de gemeenten veel geld en daarom zoeken ze manieren om te bezuinigen.

In het raadsvoorstel stelt het college terecht dat het abonnementstarief dat de Rijksoverheid heeft vastgesteld, een aanzuigende werking heeft voor mensen die de huishoudelijke hulp gemakkelijk zelf kunnen betalen. Het college van Wijchen wil die groep aanpakken maar de manier waarop gaat ten koste van iedereen die in Wijchen huishoudelijke hulp ontvangt. Er zijn veel mensen op leeftijd op met een beperking die niet zonder die ondersteuning kunnen. En voor die mensen wil het college een nieuw normenkader toepassen. Daarin wordt de normtijd voor huishoudelijke ondersteuning verlaagd naar twee uur. Het college stelt dat zij die het écht nodig hebben en niet op eigen kracht kunnen voorzien, ook moeten kunnen aankloppen voor ondersteuning. En als het gaat om huishoudelijke ondersteuning maakt het college hier twee denkfouten. In de eerste plaats schrift het Rijk voor dat er huishoudelijke hulp door de gemeente geboden moet kunnen worden. En in de tweede plaats kan het best zo zijn dat iemand het echt nodig heeft, ook niet in eigen kracht kan voorzien maar het wel zelf kan betalen.

Namens de fractie van Kernachtig Wijchen heb ik een amendement opgesteld waarin we het college opdracht hebben gegeven een ander uitwerkingsscenario toe te passen. Omdat alle fracties hier mee in hebben gestemd blijven indicatiestellingen in stand en worden ze niet allemaal opengebroken voor herbeoordeling. Pas nadat een indicatiestelling afloopt, wordt het nieuwe normenkader toegepast. Het nieuwe normen-kader voeren we nu wel in voor nieuwe klanten. Over een jaar evalueren we of de maatregel echt aansluit op de beschreven problematiek.

Bijlage: bedankbrief familie Strik uit Batenburg Kort na behandeling van het voorstel belde mevrouw Strik met Kernachtig Wijchen omdat er gekke dingen gebeurden met de indicatiestelling van haar ouders. Op verzoek van Twan heb ik me erin verdiept en contact opgenomen met de familie om meer informatie te krijgen. Vervolgens heb ik met wethouder Burgers gebeld en gevraagd nog eens goed naar de casus te kijken. Naar aanleiding daarvan heeft het Sociaal Team de casus bekeken en opnieuw beoordeeld in het voordeel van belanghebbenden. Mevrouw Strik heeft me daarna een bedankbrief gestuurd (zie bijlage) die ik graag deel met de fractie en de achterban.

Door Rob Albersnagel, raadslid