Sinds zondag is het Nationale hitteplan van kracht. De voorspelling van het KNMI is dat in het zuidoosten de warmte kan aanhouden. Als de warmte langer aanhoudt kunnen mensen meer gezondheidsproblemen krijgen. Ouderen, baby’s, mensen met overgewicht en mensen met een verstandelijke of psychische beperking zijn kwetsbaar voor problemen door aanhoudende warmte. Ook mensen met een (chronische) ziekte, zoals diabetes of een hart- of longaandoening, zijn kwetsbaar. Houdt uzelf of kwetsbare mensen in uw omgeving de komende dagen goed in de gaten.

Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan in ernstige situaties kramp, verwardheid en zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen huidklachten optreden, zoals jeuk en uitslag met blaasjes.

Warm weer gaat vaak samen met meer luchtverontreiniging (smog). Smog kan ook leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (zoals astma), met hart- en vaatziekten en mensen die zich zwaar lichamelijk inspannen in de buitenlucht, zijn gevoelig voor deze klachten. Deze week wordt ook een hoge zonkracht verwacht. De huid verbrandt daardoor sneller.

Tips bij hitte

Zorg voor elkaar: let op mensen in uw omgeving die uw hulp misschien nodig hebben.

Drink voldoende: drink meer dan u normaal doet, ook als u geen dorst heeft. Drink liever geen alcohol.

Doe rustig aan: span u zo min mogelijk in. Vooral niet op de warmste uren van de dag (tussen 12 en 16 uur). Doe uw boodschappen bijvoorbeeld in de ochtend.

Zorg voor verkoeling: leg een vochtige doek in uw nek of neem een koel (voet)bad of een douche. Gebruik een ventilator of airco.

Gebruik zonnebescherming: smeer uzelf en uw kinderen in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, waardoor minder UV-straling de huid bereikt.

Kwetsbare groepen uit de zon: laat kinderen zoveel mogelijk in de schaduw spelen, in elk geval tussen 12.00 en 16.00 uur. Voor ouderen (80+) en zieken is het advies om overdag binnen te blijven, of rustig buiten in de schaduw te gaan zitten.

Kijk op de website voor meer informatie.