Bijna 10.000 Koerden zijn zaterdagmiddag  door het centrum van Den Haag getrokken om te demonstreren tegen de Turkse inval in Syrië. Ze trokken onder meer langs de Turkse ambassade. De demonstratie was een initiatief van verschillende Koerdische organisaties in Nederland.

Turkije begon woensdag 09 oktober een offensief tegen de Koerden die het grensgebied controleren Enkele dagen nadat president Trump opdracht heeft gegeven tot  terugtrekking van  de Amerikaanse militairen langs de Syrische en Turkse grens. De Turkse president Erdogan zegt in het gebied een verblijfplaats te willen creëren voor de Syrische vluchtelingen die momenteel in Turkije worden opgevangen. 

Maar waarom wil Turkije invallen? Wat stoort Turkije aan Rojava*, waarvan de bewoners een essentiële rol speelden in het verslaan van IS? Enerzijds heeft Erdogan nog steeds te maken met duizenden oud IS terroristen die hij in Turkije heeft opgenomen en wil inzetten als eigen grensmacht, tegen de Koerden. Anderzijds ziet Erdogan politieke risico’s voor hemzelf. Het bestaan van een stabiel Koerdisch gebied in Syrië leidt namelijk tot versterking van het geloof in democratie en zelfbeschikking voor Koerden in Turkije en de hele regio. De Democratische Federatie van Noord-Syrië, Syrisch-Koerdistan of West-Koerdistan is een de facto autonome regio in het noorden en noordoosten van Syrië. Het gebied staat bekend onder de naam* Rojava.

De inval stuitte wereldwijd op veel kritiek. Erdogan dreigde daarop miljoenen vluchtelingen naar Europa te sturen, als de Europese unie de Turkse inval als een bezetting bestempelt. 

De SP vindt dat Nederland dit moet veroordelen en maatregelen moet nemen tegen Turkije. De inval heeft tot veel doden en vluchtelingen geleid, is in strijd met het internationaal recht en leidt af van de strijd tegen de Islamitische Staat. 

De SP pleit voor een wapenembargo tegen Turkije en wil dat in NAVO  verband wordt gepleit voor het opschorten van het lidmaatschap van Turkije. Hoogste tijd voor sancties tegen Turkije. Turkije dient zich onmiddellijk terug te trekken uit Syrië en alle inzet moet gericht zijn op vrede in Syrië.