Sport en voldoende beweging zijn van groot belang voor de gezondheid van onze inwoners. Het stimuleren van beweging mag gezien worden als een van de verantwoordelijkheden waar het lokale bestuur op kan worden aangesproken. Qua bewegen doet de Zoeterwoudse bevolking het in vergelijk met de landelijke gemiddelden goed, doch een ruime 40% van de bevolking beweegt onvoldoende (onderzoek uit 2015 uitgevoerd door Sportservice Zuid Holland).

In december 2014 is door de raad een motie Regie Sportstimulering aangenomen. Hierin werd aangegeven dat een gecoördineerd en gezamenlijk aanbod van verenigingen op het gebied van sport en beweging een stimulans is voor de inwoners die niet of weinig bewegen.

Begin 2018 is een andere motie raadsbreed aangenomen waarin gevraagd is een visie te ontwikkelen ten aanzien van sportinfrastructuur in combinatie met de toekomstplannen van diverse verenigingen. De aanleiding hiervan was de wens van de gemeente om de Klaverhal te renoveren of te verplaatsen naar een andere locatie: ‘Haalbaarheidsonderzoek renovatie of verplaatsen sporthal Klaverhal’.

De studie naar de sportinfrastructuur is samengegaan met een enquête waarmee een breed scala aan Zoeterwoudse verenigingen en organisaties zijn uitgevraagd. Een van de conclusies die door dit onderzoek naar boven kwam was dat er behoefte is aan faciliteiten die sport in de breedte ondersteunen, dus zo divers mogelijk . Daarbij was het duidelijk dat er een voorkeur is om voorzieningen in beide woonkernen te houden.

Met deze informatie in ons achterhoofd heeft PZ het voorstel van het college over renovatie of nieuwbouw bekeken. Het haalbaarheidsonderzoek laat ons 2-3 varianten zien. Wat ons in de resultaten van dit onderzoek vooral trof was de matige bezettingsgraad van de huidige Klaverhal en de beperkte flexibiliteit bij het indelen van de ruimtes. Sommige zalen lijken te klein en andere weer niet geschikt voor specifieke sporten, waardoor optimale verdeling van de ruimte niet altijd mogelijk lijkt.  Nieuwbouw geeft meer mogelijkheden voor sport specifieke indeling van de gevraagde ruimtes. Mede daarom vinden wij renovatie, waarbij de afmetingen niet veel zullen afwijken, geen oplossingen om de doelstellingen uit de hierboven aangehaalde motie te bereiken.

Echter nieuwbouw kost geld. In een eerdere fase is gesuggereerd dat onze (Nuon) reserves juist voor maatschappelijk voorzieningen aangesproken moeten worden. Immers alles wat in de toekomst bijdraagt aan het behoud van onze eigen lokale identiteit is een zelfstandige investering waard. We moeten echter wel blijven rekenen. Zo heeft de grond onder de Klaverhal ook een financiële waarde en is de lokale vraag naar woningen ongekend hoog.

Tijdens de discussie over de bestemming van de grond onder de CD kerk hebben we ervaren wat het is om afhankelijk te zijn van een ontwikkelaar die de grond duur gekocht heeft. Hierdoor was een bestemming die door de buurt is gewenst niet mogelijk. Het was ook niet mogelijk om betaalbaar te bouwen voor specifieke doelgroepen zoals lokale jongeren en ouderen. Bij de grond onder de Klaverhal lijkt dat anders te zijn. PZ dringt bij het college aan om een deel van de eventuele nieuwbouwkosten te dekken door de opbrengst van de verkoop van de grond, maar daar een financiële balans te zoeken met huisvesting voor oudere mensen. Een goede locatie voor deze doelgroep, dichtbij Emmaüs en dichtbij het dorpscentrum. Wij verwachten dat hiermee een doorstroom op gang op gang komt waardoor eengezinswoningen in het dorp vrijkomen voor nieuwe gezinnen.

Een derde punt betreft duurzaamheid. We lezen dat met de renovatievariant de duurzaamheidsambities lastig haalbaar zijn. PZ wil gaan voor een situatie met nul-op-de-meter en een gasloze sporthal. Als daarmee de bestaande, niet duurzame sportkantine, kan worden gesloten zijn de milieuvoordelen voor deze situaties helemaal duidelijk zichtbaar geworden. Ook zal het dan mogelijk zijn om bijvoorbeeld het water van het zwembad met zonneboilers te verwarmen.

Als laatste de financiële afweging. Een investering van 4,3M voor alleen een renovatie vinden wij veel geld. De kapitaallasten ontlopen elkaar niet veel, zeker als de afschrijfperiode nog wordt meegenomen. Daarbij is er in deze berekening geen voordeel meegenomen van de opbrengst van de grond die bij nieuwbouw op een andere locatie in te brengen is. Een mogelijke tijdelijke locatie die nodig is voor renovatie, is zoals aangegeven moeilijk te vinden en zal grote extra kosten met zich meebrengen.

Ook zonder de belangen van huidige en toekomstige gebruikers van Haasbroek te betrekken ziet PZ voldoende voordelen om de huidige Klaverhal te vervangen door een nieuw duurzaam exemplaar elders in het dorp.

De enquête is ingevuld door de geadresseerde besturen. We verwachten dat deze namens hun achterban hebben gereageerd. Maar zijn tegengestelde belangen natuurlijk denkbaar. Bewoners rondom de Klaverhal die klagen over jongeren die ’s nachts de openbare ruimte veel lawaai produceren tot schoolgaande kinderen die voor hun gymnastiekles verder moeten lopen. Naar onze mening zijn hier diverse oplossingen waarmee we ook deze doelgroepen tegemoet kunnen komen.

De studie naar de sportinfrastructuur is samengegaan met een enquête waarmee een breed scala aan verenigingen en organisaties zijn uitgevraagd. Een van de conclusies die door dit onderzoek naar boven kwam was dat er behoefte is aan faciliteiten die sport in de breedte ondersteunen, dus zo divers mogelijk . Daarbij was het duidelijk dat er een voorkeur is om voorzieningen in beide woonkernen te houden.

Met deze informatie in ons achterhoofd heeft PZ het voorstel van het college over renovatie of nieuwbouw bekeken. Het haalbaarheidsonderzoek laat ons 2-3 varianten zien. Wat ons in de resultaten van dit onderzoek vooral trof was de matige bezettingsgraad van de huidige Klaverhal en de beperkte flexibiliteit bij het indelen van de ruimtes. Sommige zalen lijken te klein en niet geschikt voor specifieke sporten, waardoor optimale verdeling van de ruimte niet altijd mogelijk lijkt.

Het voorstel geeft aan dat bij er nieuwbouw betere indeling van de gevraagde ruimtes mogelijk is. Mede daarom vinden wij renovatie, waarbij de afmetingen niet veel zullen afwijken, geen oplossingen om de doelstellingen uit de hierboven aangehaalde motie te bereiken.

Echter nieuwbouw kost geld. In het verleden is gesuggereerd dat onze (Nuon) reserves juist voor maatschappelijk voorzieningen aangesproken moeten worden. Immers alles wat in de toekomst bijdraagt aan het behoud van onze Zoeterwoudse identiteit is een zelfstandige investering waard. We moeten echter wel blijven rekenen. Zo heeft de grond onder de Klaverhal ook een financiële waarde en is de lokale vraag naar woningen ongekend hoog.

Tijdens de recente discussie over de bestemming van de grond onder de Christus Dienaar kerk hebben we ervaren wat het is om afhankelijk te zijn van een ontwikkelaar die de grond duur gekocht heeft. Hierdoor was een bestemming die door de buurt is gewenst niet mogelijk. Het was daardoor ook niet mogelijk om betaalbaar te bouwen voor specifieke doelgroepen, zoals lokale jongeren en ouderen. Bij onze eigen grond onder de Klaverhal lijkt dat anders te zijn. PZ dringt bij het college aan om een deel van de eventuele nieuwbouwkosten te dekken door de opbrengst van de verkoop van de grond, maar daar een financiële balans te zoeken die betaalbare huisvesting voor oudere mensen mogelijk maakt. Dit is een goede locatie voor deze doelgroep, dichtbij Emmaüs en dichtbij het dorpscentrum. Wij verwachten dat hiermee een doorstroom op gang op gang komt waardoor eengezinswoningen in het dorp vrijkomen voor nieuwe gezinnen.

Een derde punt betreft duurzaamheid. We lezen dat met de renovatie van de Klaverhal de duurzaamheidsambities lastig haalbaar zijn. PZ wil graag een ‘nul-op-de-meter’ en een gasloze sporthal. Als daarmee de bestaande, niet duurzame, sportkantine kan worden gesloten zijn de milieuvoordelen helemaal duidelijk zichtbaar geworden. Zo zal het dan ook mogelijk zijn om bijvoorbeeld het water van het zwembad met zonneboilers te verwarmen.

Als laatste de financiële afweging. Een investering van 4,3M voor alleen een renovatie vinden wij veel geld. De kapitaallasten ontlopen elkaar niet veel, zeker als de afschrijfperiode nog wordt meegenomen. Maar er is in deze berekening geen voordeel meegenomen van de opbrengst van de grond na nieuwbouw op een andere locatie. Een mogelijke tijdelijke locatie die nodig is voor renovatie, is zoals aangegeven moeilijk te vinden en zal ook nog hoge extra kosten met zich meebrengen.

De enquête is ingevuld door de geadresseerde besturen. We verwachten dat deze namens hun achterban hebben gereageerd. Maar er zijn natuurlijk tegengestelde belangen denkbaar. Bewoners rondom de Klaverhal die klagen over jongeren die ’s nachts de openbare ruimte veel lawaai produceren tot schoolgaande kinderen die voor hun gymnastiekles verder moeten lopen. Naar onze mening zijn hier diverse oplossingen mogelijk waarmee we ook deze doelgroepen tegemoet kunnen komen.

PZ ziet voldoende voordelen om de huidige Klaverhal te vervangen door een nieuw duurzaam exemplaar elders in het dorp.