Een positief bericht dat we jullie niet willen onthouden in deze spannende en bizarre tijden: Zwolle sluit zich als eerste gemeente aan bij het Deltaplan Biodiversiteitherstel! Deze samenwerking van boerenorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, bedrijven, kennisinstellingen en overheden gaat zich inzetten om de zorgwekkende terugloop van biodiversiteit in Nederland om te buigen naar herstel.

GroenLinks-gemeenteraadslid Eildert Noorda reageert: “Deze groene stap van ons college van B&W is prachtig positief nieuws. Juist in deze spannende, bizarre en trieste tijden kunnen we dat wel gebruiken. De gemeente werkt op dit moment keihard om de gevolgen van Covid-19 het hoofd te bieden, maar op de achtergrond kan nu ook worden begonnen met het voorbereiden van intelligente, groene stappen die we met zijn allen kunnen zetten als dit achter de rug is.”

Een moderne Ark van Noach

Het nieuws werd deze week namens het college van B&W bekendgemaakt door de wethouder groen, William Dogger: “Helaas is de biodiversiteit in het landelijke gebied de afgelopen jaren achteruitgegaan, onder andere door de intensieve landbouw. En nu is de situatie precies andersom: de biodiversiteit in de stad is op sommige plekken rijker dan daarbuiten (...) Wij willen ons blijven profileren als koploper en ons verder voorbereiden op wat nodig is om ook in tijden van klimaatverandering de biodiversiteit voor onze stad te behouden.”

Eildert is blij dat de stad Zwolle hiermee laat zien dat het niet alleen oog heeft voor groeien, maar ook voor bloeien. Hij vergeleek de verantwoordelijkheid van de stad Zwolle al eerder met een soort moderne ark van Noach. “Soortenrijkdom moeten we als stad koesteren, zodat ze op zijn minst behouden blijven zolang de situatie op het platteland door bijvoorbeeld teveel stikstof en schadelijke pesticiden zorgelijk is. En laten we niet vergeten dat een groeiende stad de natuur niet mag wegdrukken.”

Grondgebruik

Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel zet in op de drie belangrijkste vormen van grondgebruik in Nederland: openbare ruimte, landbouw en natuur. Hier kan de meeste winst worden gehaald. De gemeente Zwolle zet hier met concrete punten, zoals bijvoorbeeld een verfijning van het bermbeheer en het opstellen van een ecologische gedragscode, op in.

 

 

Meer lezen?

Over het Deltaplan Biodiversiteitsherstel:

www.samenvoorbiodiversiteit.nl

Lees hier het persbericht van de gemeente Zwolle:

https://www.weblogzwolle.nl/nieuws/83197/zwolle-doet-mee-aan-deltaplan-biodiversiteitsherstel.html