Nieuws van politieke partijen inzichtelijk

36 documenten

Samen tegen voedselverspilling – Verspillingsvrije week

Vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard Vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard Krimpenerwaard 09-09-2023 22:02

Van 11 tot en met 17 september is de Verspillingsvrije Week. Deze week wordt stilgestaan bij het thema voedselverspilling. In 2022 was de gemiddelde verspilling van vast voedsel bij de Nederlander thuis 33,4 kg per persoon per jaar. Als we allemaal minder voedsel verspillen, dan levert dat direct winst op voor het milieu én uw portemonnee.

Wist u dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Vooral brood en deegwaren (19%), groente (13%), fruit (13%), aardappelen (8%) en zuivel (8%) worden verspild. Zonde, want we stoppen veel energie in het eten. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. Het kost energie die de aarde opwarmt. Daarom is het belangrijk dat we zo min mogelijk eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week door al uw restjes op te eten of op een goede manier te bewaren. Een simpele daad voor een beter klimaat!

Klik hier voor het hele artikel.

Bestrijdingsmiddelen in Natuurgebieden | Doetinchem

GroenLinks GroenLinks Doetinchem 10-06-2020 00:00

Wij zijn enorm geschrokken van het bericht uit Trouw van 3 juni (zie ook het item hieronder), waarin voor ons de noodzaak van een snelle transitie naar de biologische (en bio-dynamische) landbouw weer eens pijnlijk duidelijk is geworden.

De Achterhoekse natuurgebieden, maar ook percelen met biologische gewassen, zullen bij nadere beschouwing niet verschoond blijken te zijn van deze giffen. 

Een extra risico op verspreiding van bestrijdingsmiddelen betreft onze zandgronden, immers: verspreiding van bestrijdingsmiddelen is op zandgrond sterker dan op kleigrond. 

GroenLinks heeft gemeend om de volgende vragen bij het college neer te leggen, in de hoop dat zij met de provincie deze zorgelijke toestand gaat bespreken en te komen tot een gemeenschappelijk gedragen oplossing, die de gezondheid van onze inwoners ten goede zal komen.

1. Heeft het college notitie genomen van de uitkomst van het onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in natuurgebieden, zoals vorige week woensdag 3 juni in Trouw te lezen was? 2. GroenLinks wil graag van het college vernemen of zij hiervan, net als de fractie van GroenLinks, ook zo enorm geschrokken is en zich zorgen maakt over de mogelijke consequenties voor onze eigen Achterhoek en onze gemeente Doetinchem met betrekking tot de voedselvoorziening en de biodiversiteit? 3. Is het college bereid in gesprek te gaan met de provincie over de mogelijke gevolgen en eventuele maatregelen die waarschijnlijk noodzakelijk blijken? Zo ja, wat zal hiervan de insteek zijn? Zo nee, waarom niet?

Foto’s: Lydia van Haaren Ruurlo, gemeente Berkelland Loerbeek, tegenover huifkarrenverhuur, gemeente Montferland Slagenweg, nabij Wehlse Broeklanden, gemeente Doetinchem

 

Voedsel rechtstreeks van boeren uit de buurt

SGP SGP Overijssel 01-05-2020 00:00

 

Voedsel rechtstreeks van boeren uit de buurtDe oproep om lokaal te kopen wordt in Corona-tijd steeds vaker gehoord. Ook gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher doet mee: hij ging op pad naar de familie Ter Haar in Zuna. “Koop lokale producten. Juist nu. Dat is een duurzaam en nieuw verdienmodel voor onze lokale voedselproducenten in Overijssel.” Bij de familie Ter Haar van Zuna Kaas gaat het werk nog ‘gewoon’ door. De boerderijwinkel is nog steeds open en inwoners kunnen er lokale streekproducten kopen. Deze producten krijgen Dide en Dirk ter Haar rechtstreeks van ambachtelijke bereiders uit hun directe omgeving. Ze hebben ook een melkveebedrijf van circa 60 koeien. Een deel van de geproduceerde melk verwerken ze zelf tot Zuna kaas.“Je ziet dat er prachtige en lekkere producten uit de buurt te krijgen zijn”, vertelt Ten Bolscher over de boerderijwinkel. “Het is geweldig om hier even naartoe te gaan en wat te kopen. Tegelijkertijd hoor je dan ook het verhaal achter de producten. Daardoor krijg je nog meer waardering voor de inzet van boeren die elke dag hard werken voor onze voedselvoorziening.” Ondernemers in Overijssel zitten boordevol ideeën en bedenken nieuwe wegen om de consument te vinden, zo blijkt bijvoorbeeld uit het weidebedrijf van de familie Ter Haar. Er worden steeds meer creatieve manieren gevonden waarmee boeren en andere voedselverkopers de consumenten bereiken. Zulke nieuwe manieren leveren een kortere keten op tussen boer en consument, die zich presenteren via het initiatief ‘hallo boer’. Dat is te vinden op www.halloboer.org. De Provincie Overijssel heeft meegewerkt aan de realisatie van deze website.“Ik zie ook dat steeds meer inwoners van Overijssel op een andere manier voedsel kopen”, zegt Ten Bolscher. “Mensen worden zich er steeds bewuster van waar ons voedsel vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Dat is veel dichter bij huis dan we vaak denken.” De SGP-gedeputeerde onderstreept de landelijke campagne supportyourlocals: “Voedsel van dichtbij is lekker en gezond. In heel Overijssel bieden verschillende producenten voedingsmiddelen aan, zoals zuivelproducten, vlees, groenten en fruit. Vaak kunnen de producten online besteld en thuis bezorgd worden. Maar zelf kopen op het boerenerf, dat is toch eigenlijk veel mooier? Dan kun je onderweg ook genieten van het landschap en zien met hoeveel zorg boeren omgaan met hun dieren en met welke inzet ze ons voedsel produceren!”

Programma Democratisch Platform ...

Democratisch Platform Enschede Democratisch Platform Enschede Enschede 17-07-2019 21:28

Programma Democratisch Platform Enschede - DPE 2018-2022 - Wie verandering wil, zal in beweging moeten komen -

Een mooi hoopvol ...

GroenLinks GroenLinks Brummen 17-07-2019 14:45

Een mooi hoopvol verhaal http://bit.ly/biobollenteler

Social Impact Night #4 | Future Food

De Jonge Honden De Jonge Honden Soest 02-07-2019 08:05

Social Impact Night #4 | Future Food

Wanneer: 16 oktober 2019

Tijdens de Social Impact Nights brengen we impactmakers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Inspirerende bijeenkomsten voor ondernemende wereldverbeteraars (to be) waarbij we ons buigen over de vraagstukken van impactmakers. Van inspiratie naar actie! Kom je met ons een verschil maken? Meld je aan voor de vierde Social Impact Night die helemaal in het teken staat van Future Food!

In de supermarkt loop je dagelijks tussen de biologische voeding en producten van de lokale boer. Als we het over voedsel hebben, hebben wij het al snel over duurzaam en gezond voedsel. Aan de consumptiekant heeft voedsel nauwelijks meer iets te maken met honger. Wij zien voedsel steeds meer als onderdeel van het perfectioneren van ons lichaam, als haast gepersonaliseerd medicijn. Aan de productiekant grijpen we steeds verder in. We zetten de natuur volledig naar onze hand. Denk bijvoorbeeld aan genetische modificatie.

Het probleem is dat de productie- en consumptiekant, hopeloos inefficiënt met elkaar verbonden zijn. Nu reist ons eten duizenden kilometers en gooien we in de Westerse wereld jaarlijks evenveel voedsel weg als dat er in sub-Sahara-Afrika geproduceerd wordt. Dit is op lange termijn niet houdbaar. Wat zijn de oplossingen voor deze problematiek? Tijdens deze vierde Social Impact Night draait het allemaal om een nieuwe aanpak op ons voedsel systeem; van productie, distributie, consumptie tot aan verspilling en hergebruik. Samen met sociaal ondernemers zoomen we in op hun visie en oplossingen voor een nieuw systeem.

Keynote: Lianne de Bie – Directeur SFYN

Herenboeren:

Herenboeren Nederland ondersteunt burgers bij de ontwikkeling van natuurgedreven coöperatieve Herenboerderijen. Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. Het land wordt gepacht door de coöperatie en de boer die op het land werkt is in dienst van de coöperatie. Alle producten die geproduceerd worden op het land komen vervolgens terecht bij de coöperatie en zo is de cirkel rond.

Lokaal voedsel Utrecht:

Lokaal voedsel is hip. Steeds meer boeren zien mogelijkheden om (een groter deel van) hun producten direct af te zetten. Ook supermarkten, restaurants en zorgcentra zien meerwaarde in een korte voedselketen. Maar hoe kunnen we dit marktsegment verstevigen? De proeftuin ‘Lokaal Voedsel Utrecht’ (LVU), een initiatief van LEADER Weidse Veenweiden en LEADER Utrecht-Oost, wil aanbieders en afnemers van lokaal voedsel in de provincie Utrecht helpen bij juist deze vraag. In de proeftuin LVU brengen we aanbod en afzet bij elkaar, delen we kennis en werken we aan verdieping. Zo hopen we een vliegwiel te creëren en de markt voor regionaal voedsel in Utrecht een extra boost te geven. Geen nieuw initiatief dus, maar een versterking en opschaling van de goede stappen die er in deze mooie regio al genomen zijn.

De Krekerij:

De krekerij heeft als missie om voor 2030 krekels en sprinkhanen onderdeel uit te laten maken van ons eetpatroon. We veranderen de perceptie over deze dieren door lekkere en verantwoorde producten te maken die passen binnen ons westerse dieet. Zo combineert de Krekerij deze dieren met plantaardige ingrediënten tot een vlees dat een lage ecologische impact heeft, een hoge voedingswaarde en waarin de unieke nootachtige smaak naar voren komt. Lekker voor jezelf én voor de wereld om je heen!

De Clique:

Het huidige systeem van continu nieuwe grondstoffen gebruiken en in afval geen waarde zien is niet houdbaar. Daar wil de Clique wat aan doen want eenmalig gebruik moet stoppen. In het systeem wat de Clique in Utrecht aan het opzetten is worden materialen steeds opnieuw gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Zij halen alles op wat nuttig is bij horeca ondernemers (zoals koffiedik en sinaasappelschillen) en maken er met circulaire partners toffe en nieuwe producten van.

Wanneer: woensdag 16 oktober 2019

Locatie: Social Impact Factory; Vredenburg 40, Utrecht

Goed om te weten: drinks & snacks worden verzorgd!

Wegens succes hebben we de inschrijving moeten sluiten! Hou onze socials in de gaten voor een verslag van de avond.

Hier worden wij heel blij van. Korte ...

GroenLinks GroenLinks Brummen 29-06-2019 06:36

Hier worden wij heel blij van. Korte voedselketen Koken in Brummen met voedsel van boer om de hoekhttps://www.e-pages.dk/destentor/15755/article/926487/33/2/render/?token=f3a669421981056fce4946d8bfa4903c

Stadsakkers VeenendaalBurgemeester ...

ProVeenendaal ProVeenendaal Veenendaal 08-06-2019 18:51

Weekendspecial! Deze week hebben we ...

Gewoon Wijchen Gewoon Wijchen Wijchen 06-06-2019 16:02

Weekendspecial! Deze week hebben we een heerlijke vegetarische weekendspecial! 😋🍴 #weekendspecial #tieneuro#vrijdagtotenmetzondagavond

Greenwashing Wiens brood men eet, ...

GroenLinks GroenLinks Hollands Kroon 31-05-2019 06:37

Greenwashing Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Dat blijkt weer eens, nu Louise Fresco commissaris is bij het pesticidenbedrijf syngenta.

Zie je content die volgens jou niet op deze site hoort? Check onze disclaimer.