Doorpakken op de woningmarkt

De woningmarkt is in crisis, dus dat gaan we ook op zo’n manier benaderen. Veel van de eerder genomen maatregelen door onze wethouder Roy Geers worden herbevestigd of alsnog ingevoerd. We versnellen de processen, tornen niet meer aan gemaakte afspraken en bouwen voor 70% betaalbare huur- en koopwoningen. Maar we zien ook dat een woningmarkt meer is dan een stapel stenen. Het individueel wonen en samen leven staat voorop. Zo heeft iedereen recht op een eigen stek in een sociale buurt.

Een leefbaar nu en een gezonde toekomst

We gaan voor een leefbaar nu en een gezonde toekomst voor de komende generaties. Dit vereist een klimaatverandering. Deze verandering gaan we realiseren door maximaal in te zetten op zon op dak en inwoners en ondernemers te helpen met verduurzaming van hun woning of bedrijf. Daarvoor komt een energiebesparingsfonds van 15 miljoen euro en hiermee helpen we ook mensen in energiearmoede. Om aan de klimaatopgave te voldoen worden er  16 windmolens in de Rosmalense en Nulandse polder geplaatst. De opgave is groot, alternatieven zijn er niet. We zien hierin een flinke last voor onze inwoners. Logisch dat de baten hiervan ook zoveel als mogelijk naar de omwonenden moeten terugvloeien. Daarom realiseren we een gebiedsfonds met de opbrengsten van de windmolens en zetten we in op een groot en openbaar (klimaat)bos tussen De Groote Wielen en de Grintweg waardoor we natuur toevoegen en het zicht op windmolens verminderen. Andere maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan zijn investeringen in groen, water en aardgasloze wijken.

Karaktervolle wijken en dorpen

In karaktervolle wijken en dorpen is het prettig wonen. We hebben er een eigen thuis en leven net zo graag voor als achter de voordeur. Door mooie ontmoetingen kennen we elkaar en hebben we oog voor elkaar. We zetten met dit bestuursakkoord dan ook in op gelijke kansen voor iedereen en versterking van de sociale en fysieke structuur in wijken en dorpen. Dit doen we door meer te investeren in de openbare ruimte en initiatieven voor speel-, beweeg- en pluktuinen meer te stimuleren. Ook de voetbalclubs Maliskamp, Kruisstraat en CHC krijgen deze periode een kunstgrasveld. We zorgen voor een fysiek netwerk dat uitnodigt tot ontmoeten. Het basisonderwijs blijft in de wijken en dorpen door nieuwbouw van EC Sparrenbos op de huidige locatie en tijdelijke uitbreiding van kindcentrum de Masten. Perron-3 wordt doorontwikkeld tot een sterk sociaal cultureel centrum. Daarnaast investeren we in het actieplan voor het centrum van Rosmalen.

In onze prachtige wijken en dorpen bestrijden we eenzaamheid en armoede door iedereen de mogelijkheid te geven mee te doen en gelijke kansen te bieden. Dat doen we door het programma talentontwikkeling te intensiveren, door een sluitende aanpak op eenzaamheid en door een flinke extra impuls tegen armoede. Zo komt er een kansenpas voor iedereen, die gratis is voor mensen met een laag inkomen.

Sterke stad

Die karaktervolle wijken en dorpen liggen in en om een sterke stad. Waar voldoende werk is en ruimte voor onderwijs en ontspanning. Onze plek als datastad van Nederland bouwen we verder uit via het innovatiekwartier in de spoorzone en extra ruimte voor het MKB. We zorgen voor sterke koppelingen tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Daarnaast investeren we in de economie van de Bossche Binnenstad. Ook onze positie als Cultuurstad van het Zuiden versterken we door te investeren in het theater en de verbouwing van Huis73 en werken we aan een nieuwe locatie voor het Designmuseum. Daar hoort ook een goede plek bij voor de amateurkunst in alle wijken en dorpen. We zetten samen met verenigingen een campagne op om meer mensen te betrekken bij de amateurkunst. En we koppelen de amateurkunst aan de Bossche Zomer die in alle wijken en dorpen laagdrempelig en verrassend onze zomermaanden verrijkt.

Bereikbaarheid en mobiliteit

We willen allemaal van A naar B. Welk vervoermiddel men kiest blijft daarbij een eigen keuze. In het akkoord stimuleren we de fiets, openbaar vervoer, collectief vervoer en deelmobiliteit. We willen namelijk allemaal prettig wonen en genieten van onze mooie plekken met zo min mogelijk overlast van verkeer. Daar ligt, net als in de Bossche Binnenstad, een grote opgave voor De Groote Wielen. We ervaren namelijk te veel verkeersdrukte rondom De Groote Wielen met veel sluipverkeer door de omliggende kernen zoals Empel, Rosmalen, Kruisstraat en Nuland. Dit zorgt voor onveilige situaties. We realiseren daarom het eerste deel van een Oostelijke Ontsluiting met een ring rondom De Groote Wielen en een verbetering van de westelijke ontsluitingsroute. We gaan fors inzetten om sluipverkeer tegen te gaan en maken daarmee o.a. Rosmalen, Kruisstraat en Nuland veiliger. We onderzoeken de Bunders als woningbouwlocatie waarbij de daarvoor benodigde infrastructuur wellicht de afronding wordt van de oostelijke ontsluiting van De Groote Wielen.

Wethoudersportefeuille

Onze wethouder Roy Geers is de beoogd wethouder voor Wijken, dorpen en Bereikbaarheid. “De afgelopen jaren heb ik mijn mouwen opgestroopt voor de vele woningen die zijn gebouwd en nu in voorbereiding zijn voor de komende jaren. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan. De komende jaren stroop ik die mouwen nog wat verder op voor een prachtige nieuwe portefeuille. Zeker op bereikbaarheid liggen grote opgaven die ik graag oppak. Daarnaast geeft mijn portefeuille de mogelijkheid om de krachten binnen de gemeente, van onze partners en de inwoners te bundelen en zo gezamenlijk te bouwen aan het karakter van onze wijken en dorpen” aldus Roy. Tot zijn portefeuille behoort ook Maatschappelijk Vastgoed, accommodatiebeleid, publieke dienstverlening, de bewonersraden, Wijk- en Dorpsbudget, het buitengebied en evenementen. Een portefeuille waarin hij veel voor onze inwoners kan betekenen.

Installatie van college en nieuwe raadsleden

Het bestuursakkoord is af en wordt dinsdag 31 mei 2022 besproken in de gemeenteraad. Nadat hiervoor het debat is gevoerd en het akkoord door een meerderheid in de raad wordt ondersteund zal het nieuwe college worden geïnstalleerd. Naast Roy Geers worden dan ook Mike van der Geld (D66), Ralph Geers (VVD), Ufuk Kâhya (GL), Marianne van der Sloot (CDA) en Pieter Paul Slikker (PvdA) wethouder in het nieuwe college. Vervolgens wordt Johan Kouwenberg als Raadslid voor Rosmalen Belang geïnstalleerd. Een mooi moment als echte start van een nieuwe politieke periode.