Er is in de loop der jaren heel veel veranderd in Rosmalen. Cor Timmermans heeft er altijd met zijn neus bovenop gezeten en de groei van het dorp als ambtenaar heel bewust meegemaakt. Zijn geboortehuis stond op de plek waar nu lingerie Burgh is gevestigd. Het gaf onderdak aan het gezin van ‘de snèjer’ zoals de bijnaam van kleermaker Timmermans luidde. “Met acht kinderen in huis was er altijd wel wat te doen”, herinnert Cor zich met een glimlach op zijn gezicht.

Door Herman van Dinther

Cor (83): “Mijn vader was jarenlang secretaris van voetbalclub OJC. Het was een goed gebruik dat er op maandag, de dag na de wedstrijden, van alles geregeld en besproken moest worden. Het was gewoon een zoete inval, ik heb daar mooie herinneringen aan. Mijn hart heeft voor Rosmalen altijd warm geklopt. Ik vond het dan ook heel fijn dat ik, na een paar jaar bij de Belastingdienst te hebben gewerkt, in 1957 bij de gemeente Rosmalen op de afdeling financiën aan de slag kon. Het dorp telde toen ongeveer negen duizend inwoners en het aantal medewerkers kon je op vier handen tellen. Ik heb drie gemeentehuizen meegemaakt, het oude waar later de Rabobank kwam, de villa, tegenwoordig Villa Fleurie en het gemeentehuis waar nu Perron-3 is gevestigd. In 1995, kort voor de samenvoeging met Den Bosch ging ik als hoofd Financiën en waarnemend gemeentesecretaris met VUT. Op de dag van mijn afscheid nam de Eerste Kamer het besluit over de samenvoeging. Die dag vergeet ik om meerdere redenen dus niet meer.”

“Ik vond het heel jammer dat zo’n bloeiende gemeente met een rijk verenigingsleven werd ingevoegd in het grote geheel.

Toen ik stopte met werken viel ik trouwens niet in een groot gat hoor. Ik ben ook in mijn vrije tijd altijd behoorlijk actief geweest als vrijwilliger op bestuurlijk vlak. Onze oudste dochter Ilse (53) is meervoudig gehandicapt en dat betekent dat we al die jaren heel nauw betrokken zijn bij gezondheidszorg. Ik ben op dat vlak in allerlei ouderraden actief geweest. Maar daarnaast ook betrokken bij andere maatschappelijke initiatieven. Zo ben ik samen met toenmalig collega Fons van Baest grondlegger geweest van de bibliotheek waar ik van 1965 tot 1985 actief in het bestuur ben geweest. Een heel leerzame periode vond ik dat.”

“Dochter Ilse zat van 1975 tot 2000 in een tehuis in Nijmegen. Daar werd – en dat was best vernieuwend voor die tijd – sterk aangedrongen op ouderparticipatie. Ik heb me daar dan ook actief voor ingezet. In die periode kwam ik in Rosmalen in contact met ouders die een kleinschalige woonvoorziening wilden realiseren voor meervoudig gehandicapten. Dat zou voor Ilse ook ideaal zijn. Begin jaren negentig zijn we de mogelijkheden gaan verkennen, ook met zorginstellingen. Er moest heel veel geregeld worden en het duurde dan ook tot 2001 voordat Kwekkelstaete in gebruik kon worden genomen. Dankzij de grote betrokkenheid en inzet van zorginstelling Philadelphia, de gemeente en De Kleine Meierij (nu Joost) is het plan van de grond gekomen. Ik moet zeggen dat het mij heel veel voldoening heeft gegeven dat we dit hebben bereikt. De leefomgeving van de gehandicapten kreeg hierdoor een geweldige kwaliteitsimpuls, het werd het nieuwe thuis voor de kinderen.”

De samenvoeging van Rosmalen en Den Bosch had ook zijn uitwerking op de bestaande politieke partijen. De afdelingen van de landelijke partijen zoals CDA, VVD en PvdA werden samengevoegd maar ook de plaatselijke partijen moesten zich bezinnen op de toekomst. Al veel eerder ontstond Rosmalens Belang waarin enkele plaatselijke partijen hun krachten bundelden. Rien van Grunsven, de meest ervaren politicus die al in Rosmalen wethouder was, klopte bij Cor aan voor hulp bij het structureren van de vereniging. Hoewel Cor als ambtenaar de overstap naar Den Bosch niet maakte wilde hij zich wel actief inzetten om de belangen van Rosmalen te dienen.

“Ik vond dat we dat wat we hadden opgebouwd in Rosmalen moesten koesteren. In mijn ogen kan een sterke politieke partij zoals Rosmalens Belang toch is, veel betekenen. Dat is door de jaren heen ook wel gebleken. De wethouders Rien van Grunsven en Jos van Son, die later helaas is gestruikeld, hebben absoluut veel goede dingen bereikt. De realisatie van het Centrumplan is een belangrijk wapenfeit van vooral Rosmalens Belang. Het voorzieningenniveau zoals we dat in Rosmalen kennen is ook niet zonder slag of stoot op peil gehouden. Het Gemeenteloket is behouden gebleven, we hebben een goede bibliotheek, een mooi en functioneel sociaal cultureel centrum met een belangrijke podiumfunctie, toegesneden subsidieregelingen, alles opgeteld een fijn woon- en leefklimaat. Om dat ook in de toekomst te waarborgen is het belangrijk dat er mensen zijn die zich politiek willen inzetten voor hun samenleving. Het is fijn dat Rosmalens Belang die mensen heeft.”

Foto: Cor Timmermans is geboren en getogen Rosmalenaar die vindt dat belangen goed behartigd moeten worden