Wanneer er straks in maart weer verkiezingen zijn voor de gemeenteraad dan prijkt de naam van Marlie van Santvoort op de kandidatenlijst van Rosmalens Belang.

“De mensen hoeven niet op mij te stemmen, ik sta er vooral op als lijstduwer. Maar belangrijk is het wel dat mensen gaan stemmen en wat mij betreft doen zij dat op Rosmalens Belang. Omdat dat een plaatselijke partij  is die bewezen heeft op te komen voor de belangen van de inwoners van kleine kernen, wijken en buurten.”

Door Herman van Dinther

Marlie (58) : “Mijn binding met kleine kernen heb ik altijd al gehad omdat ik op het Heeseind ben geboren. In mijn jeugd waren wij vooral georiënteerd op Nulandse verenigingen, niet alleen vanwege de kleine afstand maar ook door het karakter van Nuland als klein dorp. Toen ik naar de middelbare school ging koos ik voor het Hoogveld College in Hintham omdat het geen stadse school was. Later, op het VWO, maakte ik eens een scriptie over de dialecten in dorpen en dat kwam weer voort uit mijn voorliefde voor de historie van dorpen.

Grappig is om te weten dat watergangen in vroeger tijden heel bepalend waren voor het soort dialect. Dat zie je bijvoorbeeld heel sterk bij het verschil tussen de dialecten over de Maas in vergelijking met die aan deze kant van die rivier.”

“Hoewel mijn opleiding en werkervaring nagenoeg helemaal in het teken van gezondheidsbeleid  staan werk ik sinds anderhalf jaar bij Waterschap Aa en Maas. Een overstap die misschien niet meteen heel logisch lijkt maar door mijn studies naast mijn werk raakte ik steeds meer geïnteresseerd in beleidsmatig advieswerk. Dat deed ik bijvoorbeeld als adviseur over gezondheidsvraagstukken voor de Provincie en was ik actief in het traject rond de Q-koorts. Gaandeweg heb ik in mijn diverse functies ervaring opgedaan met People, Planet en Profit,  elementen  die mij alle drie, bij elkaar opgeteld, heel goed van pas komen in mijn tegenwoordige werk. En daarmee is mijn overstap naar het Waterschap Aa en Maas minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt. Misschien heeft mijn scriptie over dialecten en waterwegen in het grijze verleden al wel de kiem gelegd,” zegt Marlie met een knipoog.

“Bij het Waterschap ben ik onder andere projectleider Beeklandschappen klimaatadaptatie waar ik bijvoorbeeld aan tafel zit met andere belanghebbenden bij waterbeheer. Dat zijn dan functionarissen die zich bezig houden met Ruimtelijke Ordening, klimaat, energietransitie,, woningbouw, landbouw, klimaat en andere relevante aspecten. Hoe hou je water vast in tijden van droogte, hoe berg je het water bij overvloedige regenval in het stroomgebied van de Aa. Wanneer daarbij de conclusie is dat beken verbreed moeten worden dan ontdek je hoeveel verschillende invalshoeken er bij komen kijken. Ik haal er voldoening uit om dat proces goed te begeleiden. Wanneer dat nodig is jaag ik de boel graag een beetje aan, natuurlijk wel met de bedoeling om uiteindelijk de neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

“Die uitdaging zie ik voor mijzelf ook bij Rosmalens Belang waar ik actief ben in de werkgroep die het verkiezingsprogramma opstelt . Ik zet me ervoor in dat Rosmalens Belang zichtbaarder wordt. Het is namelijk een partij waar je je ideeën maar ook je vragen kunt bespreken, een belangrijk gegeven voor de vereniging als zodanig maar ook voor de fractie in de gemeenteraad en de commissies. Het gaat erom dat mensen meepraten over de belangen in hun eigen woon- en leefomgeving, zeker in de kleine kernen. We willen graag de vinder aan de pols houden en horen wat er leeft. Om die reden hebben we een paar weken geleden een eerste thema avond georganiseerd waar we drie kernpunten hebben besproken. Het was een avond in Perron-3 waar grote belangstelling was voor de onderwerpen Wonen, Ontmoeten en Duurzaamheid. Er werd door de aanwezigen een grote inbreng geleverd waaruit grote betrokkenheid maar ook zorg bij de kwaliteit van onze  samenleving bleek. Daarmee kreeg de Werkgroep Verkiezingsprogramma meteen extra voeding voor de inhoud van dat programma. Voor Rosmalens Belang is het succes van deze avond – die als een pilot kon worden gezien – de basis om meer van dit soort bijeenkomsten te organiseren onder andere in Nuland, Vinkel, Empel, Hintham en deGroote Wielen. Dat is dan niet meer in het kader van het verkiezingsprogramma maar wel om de dynamiek in de vereniging te houden door naar elkaar te luisteren en ideeën aan te dragen.”

Foto: Marlie vindt het belangrijk dat er naar elkaar geluisterd wordt en dat ideeën worden uitgewisseld