“Ik erger me groen en geel aan de racende scooters en jagende fietsers op De Driesprong in Rosmalen. Zeker nu met de grotere terrassen zijn er veel voetgangers en spelende kinderen op dat plein. Die scooters en fietsen, maar ook illegaal autoverkeer, maken het er niet veiliger op.” Antoon de Groot, fractievoorzitter van Rosmalens Belang, vindt ook dat maatregelen te lang uitblijven.

Door Herman van Dinther

“Scooters mogen er al helemaal niet rijden, dat staat duidelijk aangegeven op borden. Maar velen trekken er zich niets van aan zoals bijvoorbeeld de koeriers van de maaltijdleveranciers. Er wordt amper of niet gehandhaafd, BOA’s zie je er nauwelijks. Ik ben er dan ook groot voorstander van om van De Driesprong een voetgangersgebied te maken nadat er een hoognodige facelift heeft plaatsgevonden. Daar is al lang geld voor vrijgemaakt maar er gebeurt niets. Zo is er de toezegging om de Raadhuisstraat bij de Driesprong af te sluiten voor verkeer waardoor de horecacirkel op De Driesprong nog beter vorm krijgt en het Koffiehuis daar nadrukkelijke deel van uit gaat maken. Het plein kan een flinke opknapbeurt en een wat warmere uitstraling wel gebruiken waarbij een door velen gewenste fontein een plekje verdient. Wat mij betreft zetten we dan in voor een speelse waterpartij in plaats van een statische fontein.

Om De Driesprong af te sluiten voor verkeer zijn er echter wel afspraken nodig met de horeca en winkeliers en hun leveranciers om slechts op beperkte tijden te kunnen leveren. Ik heb begrepen dat het hierbij nogal schort aan flexibiliteit en bereidheid om tot goede afspraken te komen. Zo lang daar geen overeenkomst wordt bereikt kunnen en willen ambtenaren niet aan de slag. Ik zie daar wel een belangrijke taak weggelegd voor het Centrum Management Rosmalen. Aan onze steun zal het niet liggen.”

“Vorig jaar zomer pakte het Brabants Dagblad nogal uit met de kop dat er 88 windmolens in de polder geplaatst zouden worden. Door sommigen met een achtergrond in de oppositie werd de suggestie gewekt dat Rosmalens Belang daar voorstander van zou zijn, zonder dit echter met feiten te staven. Dat beeld ging echter wel zijn eigen leven leiden en dat zette uiteraard en begrijpelijk kwaad bloed bij onze achterban.

Wat was het geval, bij de coalitievorming na de verkiezingen in 2018 is er een bestuursakkoord gesloten tussen de partijen VVD, D66, Groen Links, CDA en Rosmalens Belang waarbij duurzaamheid een belangrijk aspect vormde. Daarbij zijn afspraken gemaakt en een gezamenlijk standpunt over duurzame energie ingenomen. In de praktijk blijkt dan dat  coalitiepartijen sterk uiteenlopende  opvattingen hebben over de invulling daarvan  en soms minder oog hebben voor de consequenties waar de burger mee wordt geconfronteerd. Wij hebben als Rosmalens Belang steeds veel tegengas gegeven om juist te voorkomen dat er (te) veel windmolens in de Rosmalense polder zouden komen.”

“Vorig jaar zomer toen er verder werd gepraat over de vaststelling van de verdere plannen voor de polder zijn wij in een spagaat gevallen. We hebben echt serieus voor de keuze gestaan of we zouden breken met de Coalitie vanwege de opvattingen over het plaatsen van de molens. Wat ons betreft komen er voorlopig niet meer dan het strikt noodzakelijke aantal om te voldoen  aan de duurzaamheidsdoelstelling die er voor 2030 geldt. Wij zijn namelijk gewoon tegen het plaatsen van molens wanneer andere vormen van duurzame energiewinning niet voldoende zijn onderzocht en ingevuld.  Zo zijn wij blijven hameren op het vinden van 100 hectare velden voor zonnepanelen buiten de Rosmalense polder, ook nadat de verantwoordelijke wethouder aangaf die niet te kunnen vinden en daarvoor als wisselgeld molens wilde plaatsen. Dat hebben we niet geaccepteerd en vastgehouden aan die 100 hectare. Via een motie van Rosmalens Belang, waar een ruime meerderheid van de gemeenteraad voór heeft gestemd, werd de verantwoordelijk wethouder  gedwongen om alsnog op pad te gaan en te zoeken naar de afgesproken benodigde ruimte, dat loopt nog. ”

“Ik moet zeggen dat die vele aanhoudende discussies een zware druk op de samenwerking in de coalitie hebben gelegd. We hebben heel wat gesprekken gevoerd om te bereiken dat de ambities op het gebied van duurzaamheid werden gerealiseerd met behoud van het woon- en  leefklimaat voor de burgers . Daar heeft ons fractielid Guido Smeets een belangrijke rol in gespeeld waarmee hij onder meer heeft bereikt dat via een motie de molens minimaal 1 kilometer van de bebouwing moeten blijven. Ik durf gerust te zeggen dat we door onze inzet als Rosmalens Belang voor de leefbaarheid in de polders en wijken maximaal succes hebben gehaald. Wanneer we de samenwerking met onze Coalitie collega’s hadden opgeblazen dan hadden we in de oppositie gemoeten. Ik denk dat je beter aan het stuur kunt blijven zitten, daarmee bereik je uiteindelijk het best haalbare resultaat voor de belangen van onze achterban. Maar ik moet zeggen, we hebben best lang geaarzeld over de vraag of we de juiste keuze maakten.

Daarbij was ook wel een afweging of je in een tijd waarin we allemaal enorm veel last hebben van de corona pandemie , het kunt maken om te knagen aan de bestuurbaarheid van de gemeente. Wij vonden dat in elk geval niet verantwoord, dat heeft zeker meegespeeld om ervoor te kiezen in de coalitie te blijven. Dat is overigens door velen op waarde geschat, Rosmalens Belang is een betrouwbare partij en partner die al vijfentwintig jaar bijna onafgebroken deel uitmaakt van het College van B en W.

En de clou is dat, als we waren uitgestapt, er zeker meer molens zouden zijn gekomen.”

Foto: Antoon de Groot wil een Driesprong die veilig is voor voetgangers. En een polder met zo min mogelijk windmolens.