zo luidt de titel van een doeltreffendheid onderzoek naar het drugs-en alcoholbeleid onder jongeren in Achtkarspelen. Eerlijk en duidelijk vertellen hoe het in elkaar steekt want het is- alle inspanningen ten spijt- niet duidelijk of het huidige beleid wel tot enig resultaat leidt. Binnen de huidige gemeentelijke preventie-en handhaving projecten gaat het vaker mis vanwege de versnippering van kansloze en dure projecten. In Achtkarspelen worden we in toenemende mate geconfronteerd met het groter en complexer worden van de drugsproblematiek.

Cannabis, poeders, kristallen en pillen, allerlei stimulerende middelen die in sterkte toenemen en waarvan de afhankelijkheid onvermijdelijk is. Daarnaast leven we in een wereld waarin het lijkt dat het gebruik van dit soort genotsmiddelen normaal is. Ouderen en jongeren vinden het al heel gewoon om te relaxen onder het genot van een onschuldig jointje of door te feesten met wat speed achter de kiezen. Word het niet de hoogste tijd deze beeldvorming wat bij te sturen? Er is een schrikbarende toename van sterfgevallen door een overdosis aan cannabis, cocaïne en andere stimulerende middelen. Wij zijn van mening dat juist het zogenaamde gedoogbeleid er voor heeft gezorgd dat de problemen rondom het gebruik als zijnde minder ernstig worden gezien.

VVD Achtkarspelen meende aan de hand van getuigenissen- van ouders en verslaafden- de aandacht te moeten vestigen op de gevaren van drugs. Het leek ons nodig een bijeenkomst te organiseren waar druggebruikers en hun families, de jonge kinderen en hun opvoeders in onze gemeente confronteren met de dramatische gevolgen van een leven met drugs. Hen laten zien en horen hoe verslaafden minder goed of helemaal niet meer kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Hoe intensief drugsgebruik leidt tot een sociaal isolement, werkloosheid en armoede. Hoe een verslaving lichamelijk en geestelijke gezondheidsrisico’s met zich mee brengt; waaronder psychoses waarbij men totaal de band kwijt raakt met de wereld rondom, het criminele gedrag en het huishoudelijke geweld. Kortom: totale lichamelijk vernietiging, geestelijke afhankelijkheid met voor de maatschappij torenhoge kosten.

In mijn gesprekken met betrokken ouders blijkt heel stellig: preventie is de eerste en meest belangrijkste stap. En laten we daarom nou eens naar hen luisteren! Voorkomen dat kinderen aan de drugs beginnen. We moeten ze vanaf de kleutertijd al leren dat een leven zonder deze troep ook kan. Bij de ontwikkeling van de persoonlijke en sociale vaardigheden thuis en op school moeten we de kinderen weerbaarder maken tegen drugs, en het gebruik ervan. Een gecombineerde preventieve aanpak blijkt zoveel meer effectiever dan op verschillende vlakken blijven werken aan een alleen maar groter wordend probleem.

Lineke Kingma, VVD raadslid