Vooralsnog een voorspoedig 2017 gewenst. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik eerst even heb gekeken of dit nog wel gepast is. Want “hoe heurt het eigenlijk?” In een oud etiquetteboek staat dat de kans groot is dat men na twee weken lichtelijk geïrriteerd raakt bij het alweer toewerpen van de beste wensen. In deze moderne tijd hangt het een beetje af van de hoogte en dieptepunten van het afgelopen jaar en de wijze waarop we met elkaar omgegaan zijn. Terugkijkend op 2016 – misschien juist daarom- wellicht een beetje ongepast maar desalniettemin van harte gemeend.

De laatste periode van 2016, en vooral richting de feestdagen, werden we als raad nadrukkelijk geconfronteerd met het handhavingsbeleid in onze gemeente. Handhaven is de controle op het juist naleven van wet- en regelgeving. Goede handhaving brengt iets positiefs met zich mee omdat men zich richt op zaken als veiligheid, leefbaarheid en goede sociale verhoudingen. Een gebrek aan handhaving kan grote gevolgen hebben op het gebied van bijvoorbeeld rechtsongelijkheid. Het is van groot belang dat ons gemeentebestuur haar handhavingszaken serieus neemt en optreedt wanneer burgers of bedrijven bewust buiten de regels om handelen.

Dus “hoe heurt het eigenlijk?” Schriftelijke vragen van de VVD in november jl. resulteerde in een informatiebijeenkomst voor de raad waar het e.e.a. eens goed werd uitgelegd. Door de jaren heen is er een behoorlijke versoepeling van regels ontstaan maar nochtans blijft deze materie behoorlijk complex. De oorsprong vindt u in de Wabo. Een wet die tientallen vergunningen en ontheffingen geïntegreerd heeft tot één omgevingsvergunning. De dienstverlening aan burgers en bedrijven zou daardoor moeten verbeteren. Een positieve doelstelling maar in de praktijk blijkt dit nog niet eens zo gemakkelijk. Om optimaal te kunnen profiteren van de Wabo moet diegene die een activiteit wil ontplooien op het gebied van bouwen, ruimte en milieu, een goede kennis hebben van de wet- en regelgeving. Nou, ga er maar aanstaan! Als voorbeeld noem ik het gelijkheidsbeginsel, daar waar gekeken moet worden naar de omstandigheden, de ernst en de evenredigheid van de overtreding. De gemeente mag zelfs afwijken van handhaving als blijkt dat er uitzicht is op legalisatie, en zo kan ik nog wel even doorgaan. De huidige wet- en regelgeving biedt weliswaar veel beleidsvrijheid maar juist daardoor ontstaat ook weer een groot grijs gebied, wat het een stuk lastiger maakt om door de bomen het bos te zien. Aan onze lokale overheid de taak- m.b.t handhavingsverzoeken- betere informatie te verstrekken waardoor op voorhand al heel wat kou uit de lucht wordt gehaald.

Lineke Kingma, VVD raadslid