In de tijd van de Bijbel was Jezus op reis naar Jeruzalem en sprak onderweg- voor wie het wilde horen- over een betere wereld. Hij deed dat aan de hand van voorbeelden, zoals beschreven in het Bijbelboek Lucas, waarin Hij de mensen iets vertelde over vertrouwen. Jezus raakte in gesprek met een aantal Farizeeërs, de voorname welgestelden van die tijd die zich maar wat graag onder en boven de wet ophielden. Hij zei iets in de trant van: “Jullie willen dan wel belangrijk zijn, maar wees dan wel oprecht”.

Een mens kan geen twee verschillende zaken tegelijkertijd behartigen. Hij zal altijd de een boven de andere zaak stellen. Er mag geen sprake zijn van belangenverstrengeling waardoor het moeilijk wordt een zuiver en objectief besluit te nemen. In de politiek betekent dat bijvoorbeeld dat er geen vermenging van het publiek belang met het persoonlijk belang van een bestuurder kan zijn. Een raadslid bijvoorbeeld hoort zijn taak te vervullen zonder vooringenomenheid, met andere woorden: hij moet onpartijdig zijn. De gemeentewet is er- zo lijkt mij- zeer duidelijk in. In artikel 28 staat namelijk dat een lid van de raad niet deel neemt aan een stemming over een aangelegenheid die hem rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat, of waar hij middels een bestuursfunctie bij betrokken is.

Er kunnen daardoor heel gauw ongemakkelijke situaties ontstaan en die moeten voor alles worden voorkomen. Nu is het overigens wel zo dat we met zo’n stelling wel wat voorzichtig moet zijn. Een beetje ruime opvatting van wat er in artikel 28 van de gemeentewet staat, zou kunnen betekenen dat een raadslid nergens meer over kan stemmen omdat een raadslid in sommige situaties indirect ook belanghebbende is.

Een betrokken raadslid overigens kan best- tegen het advies in van de raad- besluiten om toch te stemmen. Het recht van stemmen kan niet worden ontnomen: wel stemmen blijft een verantwoordelijkheid van een raadslid zelf maar of het handig is? Juist door niet te stemmen blijf je integer en voorkom je het om twee heren te dienen.

Integriteit is een houding, een mentaliteitskwestie die niet eens zo gemakkelijk is vast te houden. Het wordt knap lastig wanneer men onder druk van bijvoorbeeld de partijdiscipline geen beslissing durft te nemen die binnen iemands eigen waarden en normen past. Een raadslid moet zijn best doen om zelfs maar de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, want zo alleen kunnen we het vertrouwen behouden, aldus de uitleg in Lucas 16: “Want wie betrouwbaar is in het geringste, is ook betrouwbaar als het om veel gaat”.

Lineke Kingma, VVD Raadslid