GroenLinks vindt het zelfs zo een debacle dat die D66 van het stuur heeft verwijderd en zelf, als derde partij van de verkiezingen, het overneemt. D66 was tot nu toe niet in staat zorgvuldig een verkenning uit te voeren, oordeelde Roy Seignette van GroenLinks. De meerderheid van de raad is het daarmee eens.

Dat is donderdagavond besloten bij een zinderende spoedvergadering van de gemeenteraad. Na drie uur hakketakken en meerdere schorsingen besloot de raad de verkenning over te doen en D66 te degraderen.

Het doel van de spoedvergadering was om een mislukte formatie te redden. Verkenner Ria Oosterop wilde eerst D66, BAS, OPA , GroenLinks, Leefbaar Alkmaar en VVD aan tafel. Dat mislukte omdat vooral BAS niet met VVD wilde. Dat kwam BAS-baas Ben Bijl op veel kritiek te staan donderdagavond. Bijl verdedigt dat hij niemand uitsluit, hij heeft slechts voorkeuren.

Oosterop vond een mogelijke coalitie op hoofdlijnen in D66, OPA, VVD en SPA. De rest van de raad kon daar niet mee leven: Inzetten op een minderheidscoalitie terwijl niet alle opties verkend zijn.

Zelden stonden de raadsleden zo tegenover elkaar. ,,Wat wat een kleuterklas’’, oordeelde Ronald van Veen van de ChristenUnie. Hij overwoog zelfs even uit de raad te stappen, verklapte hij. ,,Ik had er geen zin meer in. Dan wordt het lekker 38 zetels, lekker 19 tegen 19.’’

De verkenner en D66 werden verweten te snel en onzorgvuldig te werk te zijn gegaan. Het was dan ook een zware avond voor D66-fractievoorzitter Simone Meijnen. De grote winnaar van de verkiezingen stond met de rug tegen de muur. Ze had het hoog op met transparantie, maar kreeg nu zelf het verwijt nooit in haar kaarten te laten kijken. ’Wat wil zij nou?’ ’Met wie wil zij regeren?’ ’Waarom zo’n conservatieve coalitie als D66?’ Heldere antwoorden bleven uit.

Chagrijnig vertrok ze. ,,We hebben voor niets de hele avond gedebatteerd.’’ Ze vermoedt dat de raad D66 voor de vergadering al besloten had een kopje kleiner te maken.

Fractievoorzitter Victor Kloos van OPA nam nog de onwaarschijnlijke rol op zich van vredestichter. Hij stelde voor de zaak te redden door een procesbegeleider in het leven te roepen. Iemand die luistert en lijmt.

Het voorstel van Kloos haalde het net niet.