Op 27 september jl. heeft Beter Amersfoort een rondetafelgesprek georganiseerd met raadsleden en jongeren over de woningnood. De jongeren (tussen de 25-35jaar) gaven aan hoe moeilijk het is om een betaalbare woning te vinden. Ze hadden allen een goede baan maar het enige wat ze konden doen was huren in de vrije sector. Dat betekent dat ze erg veel moeten betalen waardoor ze ook weinig kunnen sparen. Keus is er niet, ze moeten eigenlijk alleen maar concessies doen tot het niet meer kan.

De huidige gastarieven maken het voor sommige jongeren zo zwaar dat ze erover denken om weer thuis te gaan wonen. Ze willen graag kopen want dan zouden ze minder kwijt zijn aan hypotheek dan wat ze nu moeten betalen in de vrije sectorhuur.

Uit een enquête die Noëlle Sanders heeft gehouden onder 440 jongeren in Amersfoort tot 35 jaar,  bleek dat een derde nog thuis woont, 40% woont in een vrije sector en slechts 8% heeft een sociale huurwoning. Een klein deel heeft een koopwoning en 12% heeft een kamer. 1/3 betaalt meer dan 1000 euro voor zijn woning. 40% betaalt meer dan de helft van het salaris aan (kale) huur. 21% ervaart het niet vinden van een (geschikte) woning als een rem op hun ontwikkeling en 9% ondervindt hiervan depressieve klachten.

De jongeren die bij de vergadering waren vroegen zich af of de politici zich wel bewust waren van de problemen? Ze willen graag voorrang bij mensen uit de randstad. Het hoeven geen grote woningen te zijn en hoogbouw is prima.

De meeste politieke partijen gaven aan dat het niet op korte termijn oplossingen heeft. Beter Amersfoort heeft gevraagd om tijdelijke woningen te realiseren in Vathorst Bovenduist en de mogelijkheden te onderzoeken van een nieuwe koopgarantregeling zodat sociale koopwoningen tot 2 ton mogelijk gemaakt kunnen worden. De wethouder heeft toegezegd om dit te onderzoeken. In ieder geval is door dit gesprek met de raadsleden, de woningnood onder jongeren weer onder de aandacht gebracht.