Blije Buren, wie wil dat nou niet? In Amsterdam Zeeburg is het een begrip. Peter Gualterus en Francesca Emma zijn de initiatiefnemers van een bijzonder buurthuis. Door eten te delen willen zij de eenzaamheid in de buurt verminderen en de saamhorigheid vergroten. Een succesformule is geboren.

Peter heeft een bewogen leven achter de rug. Al jong komt hij in de criminaliteit terecht en in totaal zit hij drieënhalf jaar vast voor vermogensdelicten. Peter heeft ook vastgezeten in Frankrijk, vanwege handel met hasj. Het enige wat in het Nederlands te lezen was, was de Bijbel. “Deze ben ik gaan lezen en ik herkende de verhalen die mijn moeder vroeger vertelde. Ik heb nooit geweten dat ze uit de Bijbel kwamen. Het gaat dan vooral over de saamhorigheid, dat vond mijn moeder erg belangrijk.”

Al eerder volgt Peter een opleiding tot maatschappelijk werker en komt daar tot de ontdekking dat hij zijn problemen ook kan oplossen in plaats van het te beschouwen als zijn lot. Hij is op dat moment ook coffeeshophouder en dat is de plek waar hij begint met het helpen van jongeren. Ondertussen verkoopt Peter ook softdrugs, waar hij veel geld mee verdient. Dit levert echter ook weer extra problemen en ruzies op en uiteindelijk draagt hij de zaak over.

Nu draait Peters leven alleen nog maar om het helpen van anderen. Buiten in de marktkraam bij het buurthuis de Blije Buren liggen verschillende soorten groenten en fruit. Iedereen mag dit gratis pakken. Dagelijks rijdt Peter langs vaste winkeliers om de schappen met ‘verse’ spullen aan te vullen. Met die verse spullen wordt ook de hele dag gekookt. Binnen in de vrolijk aangeklede keet kunnen de gasten genieten van een kop koffie, thee, koek, heerlijke soep of een bord nasi. Het ligt er maar net aan wat er die dag naar binnen is gebracht door Peter. Op drukke dagen komen er zo’n 300 mensen langs voor al dit lekkers, maar ze komen ook zeker voor een goed gesprek.

“Het zorgen voor anderen is ook wel door mijn moeder ingegeven. Thuis kon altijd alles. Iedereen mocht altijd mee-eten en als iemand hulp nodig had gaven we dat direct. Soms zijn er ook wel tegenslagen, maar die worden altijd weer op tijd opgelost. Alsof er heel veel engelen om me heen zijn. Die tegenslagen zijn mijn leermeester.”