Partij van de Ouderen & Hart voor Den Haag: “Schoolcops in strijd tegen wapenbezit op scholen!”

06/12/2019, rsluis in Uncategorized Laat een bericht achter

Partij van de Ouderen wil ‘drugsfestivals’ verbieden

Wil van Soest en Richard de Mos: “Ernstige zorgen over de toename van het aantal wapens onder jongeren“

De lokale fracties van de Partij van de Ouderen en Hart voor Den Haag willen dat er snel maatregelen genomen worden om het toenemende wapenbezit onder jongeren een halt toe te roepen, daarom pleiten zij voor het instellen van Schoolcops, politieteams die scholen onaangekondigd komen controleren op wapen- en drugsbezit. Hoofdcommissaris Frank Paauw van de Amsterdamse politie maakt zich zorgen over het grote aantal jongeren dat zich bewapent met een mes in de stad. Ze dreigen ermee in video’s en zullen niet schromen om er ook mee te steken. “Soms zie je jongeren onder de vijftien jaar al met een mes rondlopen. Het wapenbezit zelf, het bij zich dragen van messen, begint gemeengoed te worden”, zei Paauw onlangs in het AT5-programma Het Verhoor. Bij EenVandaag stelde een docent: “Je komt sneller aan een pistool dan aan een stage”.

“Wij maken ons ernstige zorgen over de toename van het aantal wapens onder jongeren. Het lijkt erop dat het dragen van een mes of pistool in groeiende mate een statussymbool wordt. Dit wordt gevoed door sociale media waar rivaliserende rapgroepen elkaar ophitsen en bedreigen”, aldus Richard de Mos (fractievoorzitter Hart voor Den Haag) en Wil van Soest (fractievoorzitter Partij van de Ouderen). “De vreselijke moord uit 2004 op conrector Hans van Wieren op het Haagse Terra College door een toen 16-jarige leerling ligt ons allemaal vers in het geheugen en bij andere incidenten met wapens roepen we allemaal in koor hoe vreselijk zoiets is, maar het wordt hoog tijd dat we er eindelijk eens wat aan gaan doen. Zeker ook omdat vorig jaar uit onderzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bleek dat 25% van de leraren op middelbare scholen tegenwoordig te maken krijgt met scheldpartijen, intimidatie en fysiek geweld. 10% van de docenten zegt gemerkt te hebben dat leerlingen met wapens naar school komen. Er moet nu actie ondernomen worden om wapenbezit onder jongeren te bestrijden”.

Preventief fouilleren door Schoolcops in plaatselijke verordening APV

Hart voor Den Haag en de Partij van de Ouderen willen dat in de APV van Den Haag en Amsterdam wordt opgenomen dat politieteams de bevoegdheden krijgen om onaangekondigd preventief te fouilleren op scholen.

“Naast het fouilleren van leerlingen checken deze Schoolcops ook de kluisjes van leerlingen op wapenbezit. Omdat uit het DUO-onderzoek van vorig jaar een derde van de leraren zegt gezien te hebben dat leerlingen op of in de buurt van de school drugs probeerden te verkopen, moet het actief controleren op het bezit van drugs een tweede taak zijn van de in te stellen Schoolcops”, aldus De Mos en Van Soest, die stellen dat de kans dat je gefouilleerd wordt, en gepakt met een wapen, er al toe zou leiden dat veel wapens thuis worden gelaten.

Ga met leerlingen in gesprek: Een wapen is niet stoer!

Tenslotte pleiten De Mos en Van Soest ervoor om in te spelen op de perceptie van jongeren: “Help hen aan het verstand dat het niet stoer is om een wapen te dragen en dat de kans dat je slachtoffer wordt bij het dragen van wapens juist groeit. Laat ervaringsdeskundigen daarom gastlessen geven. Zeker op scholen waarvan de kans op wapenbezit onder leerlingen groot is”.

Schriftelijke vragen: Inzet schoolcops

1) Bent u bekend met de volgende berichten ‘Je komt sneller aan een pistool dan aan een stage’ (1), ‘Politie Amsterdam geeft toe: mes op zak wordt normaal’ (2), ‘Wapen als statussymbool bij jongeren’ (3), ‘7 feiten over geweld op scholen’ (4) en ‘Waar halen scholieren toch die wapens vandaan’ (5)?

Hoofdcommissaris Frank Paauw van de Amsterdamse politie maakt zich zorgen over het grote aantal jongeren dat zich bewapent met een mes. Hij stelt: ‘Soms zie je jongeren onder de vijftien jaar die al met een mes rondlopen. Het wapenbezit zelf, het bij zich dragen van messen, begint gemeengoed te worden’. Ook het onderzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) laat verontrustende cijfers zien. Zo heeft 25% van de leraren op het middelbaar onderwijs te maken gehad met scheldpartijen, intimidatie of fysiek geweld door leerlingen. Tien procent van de docenten heeft in 2018 gemerkt dat een leerling met een wapen naar school kwam. En een derde van de leraren zegt gezien te hebben dat leerlingen op of in de buurt van de school drugs probeerden te verkopen.

2) Welke actie heeft het college ondernomen bij deze verontrustende signalen? Graag een gedetailleerd antwoord.

Criminoloog Jeroen van den Broek stelt dat preventief fouilleren een oplossing biedt. De kans dat je gefouilleerd wordt, en gepakt met een wapen, zou er al toe leiden dat veel wapens thuis worden gelaten. Hij stelt: “Die bevoegdheden heeft de politie doorgaans niet, al zijn er uitzonderingen. Denk aan risicowedstrijden bij voetbal. Daarvoor is een plaatselijke verordening nodig”. Onderzoeker Henk Ferweda, directeur van Bureau Beke, schreef in 2015 een adviesrapport voor het ministerie van Veiligheid en Justitie: Invoering controle op wapenbezit binnen scholen. Het begint volgens Ferwerda allemaal met ‘awareness’: elke school moet ervan doordrongen zijn dat incidenten met wapens ook bij hen kan gebeuren. “Ze moeten daar in het veiligheidsbeleid aandacht aan besteden, net als aan drugs- en alcoholbeleid. Medewerkers en leerlingen moeten alert zijn op wapenbezit bij anderen, en dat kunnen melden. En uiteindelijk pleit hij ook voor ‘preventieve wapencontroles’, in samenwerking met gemeente, politie en justitie. ‘Een of twee keer per jaar zouden alle kluisjes kunnen worden gecontroleerd”, aldus Ferwerda.

3) Heeft u de bereidheid om in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen dat Schoolcops – politieteams – scholen onaangekondigd komen controleren op wapen- en drugsbezit. Dit door het preventief fouilleren van leerlingen en het controleren van de kluisjes. Zo ja, hoe gaat u de Schoolcops handen en voeten geven? Zo neen, waarom kijkt u weg voor de verontrustende signalen over toenemend wapenbezit onder jongeren?

Het lijkt erop dat het dragen van een mes of pistool in groeiende mate een statussymbool wordt. Dit wordt gevoed door sociale media waar rivaliserende rapgroepen elkaar ophitsen en bedreigen. Chander Peroti – docent in Amsterdam Zuid-Oost – stelt ‘Je komt sneller aan een pistool dan aan een stage’. Peroti durft geweld in zijn lessen te bespreken. Hij vraagt dan bijvoorbeeld waarom veel jongeren in plaats van de politie te bellen, hun telefoon pakken om het incident te filmen en er op social media likes mee te krijgen.

4) Wat wil het college – in samenwerking met scholen – doen om deze verharding tegen te gaan? Is het college bereid om een plan van aanpak te maken waar ervaringsdeskundigen op (wapengevaarlijke) scholen gaan inspelen op de perceptie van jongeren, waar jongeren aan het verstand geholpen worden dat het niet stoer is om een wapen te dragen en dat de kans dat je slachtoffer wordt bij het dragen van wapens juist groeit? Graag een gedetailleerd antwoord.

I agree to have my personal information transfered to AWeber ( more information )

Met je abonnement verkrijg je onze nieuwsbrief met het laatste nieuws en achtergronden van de Partij van de Ouderen fractie Amsterdam. Daarnaast kun je actief meestemmen met de belangrijkste beslissingen die wij nemen in de gemeenteraad van Amsterdam. Dus aarzel niet en stem mee!

Wij haten spam. Je email zal door ons nooit worden gedeeld met anderen.