In deze periode wordt in gemeenten besloten om zich wel of niet aan te melden voor het experiment gesloten coffeeshopketen. Het doel is om grip te krijgen op de inkoopkant door een proef te doen met gelegaliseerde wietteelt.

https://apeldoorn.vvd.nl/nieuws/35662/wietteelt-tijdelijk-legaal

In 2018 is hier in de gemeenteraad van Apeldoorn een stevig debat over gevoerd. Er is toen door het college besloten om een vooraanmelding te doen en om meer informatie te vragen. In april zijn de regels en voorwaarden bekend gemaakt en is de gemeenten gevraagd om een definitief standpunt in te nemen.

De VVD is voorstander van zo’n experiment, omdat:

Het is een vooruitgang wat betreft de gezondheid. Door de gecontroleerde teelt bevat de iet geen zware metalen, landbouwgif, schimmels en dergelijke;Legalisering betekent meer veiligheid, doordat de teelt en de inkoop van coffeeshops uit de criminele sfeer worden gehaald;Het is eerlijk naar ondernemers toe om zowel de inkoop als de verkoop te legaliseren.

Door ons college is nu besloten om Apeldoorn niet voor de proef aan te melden.

Wat vinden wij als VVD fractie hier nu van?

Tsja, in de eerste plaats kijken we naar ons eigen liberale standpunt. Dat is dat mensen vooral verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid. Wij zijn dus voorstander van het gedogen van softdrugs. Tegelijk is het nog steeds verboden voor de coffeeshops om wiet in te kopen. Op z’n zachtst gezegd raar. Je mag het dus niet inkopen, maar wel verkopen?!

Wij willen dat aan de huidige situatie met illegale teelt en inkoop en gezondheidsrisico’s een einde komt!

De regering wil een experiment starten waarbij telers de bevoegdheid krijgen om wiet te telen en te verkopen aan coffeeshops. Dat gaat gepaard met een hele set voorwaarden. Ik noem er een paar op:

Alle coffeeshops in een gemeente moeten meedoen en dus hun wiet inkopen bij de bevoegde telers;Het experiment gaat waarschijnlijk 5 jaar duren;Telers worden verplicht om de sterkte van hun wiet op de verpakking te vermelden;De wiet moet schoon zijn, dus niet vervuild zijn met bijvoorbeeld zware metalen, landbouwgif of schimmels;De coffeeshops nemen hun verantwoordelijkheid in de voorlichting van gebruikers door actief te informeren over gezondheidsrisico’s en dergelijke.

Naar onze mening zal het experiment zorgen voor minder criminaliteit, minder gezondheidsrisico’s en een eerlijke inkoop en verkoop van wiet door de ondernemers. Wij zijn dus voor het experiment.

In het debat dat we laatst voerden kwam op een gegeven moment naar voren dat er ook mogelijk juridische en financiële risico’s zijn verbonden aan het experiment. Die risico’s vinden wij als fractie dermate groot dat wij ons standpunt hebben gewijzigd. Op basis van de nieuwe informatie zijn wij het met het college eens dat meedoen op basis van de huidige voorwaarden te risicovol is.

 

Bart van Erven

Fractievertegenwoordiger VVD Apeldoorn